Montana – Glacier National Park

“Glacier Mountain Park,  located in northwestern Montana on the Canadian border, was established in 1910. Canada and United States expanded the national park concept in 1932, when they formed Waterton-Glacier International Peace Park.”

(ref: Glacier in pictures by Cindy Nielsen)

“Nacionalni park Glacier (“glacier” znači “ledenjak”) je nazvan po ledenjacima koji su ga formirali tijekom ledenih doba. Nalazi se na sjeverozapadu Montane, uz kanadsku granicu. S kanadske strane je nacionalni park Waterton Lakes. Dva parka su ujedinjena u međunarodni park mira. Od ogromnih ledenjaka iz prošlosti danas je preostala samo nekolicina malih koji nestaju i računa se da će potpuno iščeznuti do 2030. Radi predodžbe, jedan od ledenjaka, Jackson, koji ćete vidjeti na slici, smanjio se za preko 70% u odnosu na veličinu iz 1850. Ipak valja napomenuti da 1850. označava kraj “malog ledenog doba” koje je trajalo par stoljeća.”

Sam je bio u ovom prekrasnom parku prirode i napisao  novi putopis. Mene su slike ostavile bez daha. Uživala sam radeći na njima. Jednostavno, nisam se mogla odvojiti od njih.

Montana – podrijetlo  šarenog kamenja

Please follow and like us:
Scroll to Top