Novi putopisac, nova destinacija

Novi putopisac želi ostati neko vrijeme anoniman, upute su da i destinacija bude tajnovita. Poštujem i objavljujem ono što mi je poslano kao uvod:

” Da li ste raspolozeni za jednu od najkvalitetnijih cigara na svijetu, za koju slovi da ju je istrazivac Christopher Columbus donio u Europu nakon sto je sa svojom posadom boravio na otoku njenog porijekla? Ne? Prejako mirise a ima i puno dima? Dobro, a da zaplesete uz mambo? Ne, ne Tony Bennett I “Mambo Italiano”,  nego pravi pravcati  originalni mambo iz njegove postojbine,  izmisljen i ozivljen muzickim umijecem Cachao López-a jos prije II svjetskog rata? Vidim da se sad malo dvoumite. Ali imam ja jos nesto sto necete moci odbiti. Moze jedan mojito? Koktel koji je izmisljen jos u 19. stoljecu, omiljeno pice Ernest Hemingway-a, ovjekovjeceno u njegovim pisanim djelima, a planetarnu popularnost dostigao u zadnje 2 godine?  A-ha,  skoro ste tu.  Koji je to otok udaljena od Toronta samo nesto vise od 3 sata leta a vise od 60%  svih turista na otoku (godisnje je to 2 miliona turista iz cijelog svijeta)  su iz Europe ? A ljetovali su na njemu mnogi poznati, od cuvenih party-a Al Capone-a organiziranih za prebogate biznismene, Holivudske zvijezde i ostali tadasnji svjetski jet-set, svi privuceni glamurom, bogatstvom, bajkovitim ambijentom otoka kao i njegovim prelijepim zenama, pa do danasnjih dana  i posjeta Spielberg-a, Sting-a, Paul McCartney-ja, Oliver Stone-a,  Jack Nicholson-a, Naomi Campbell, Nobelovca  Ginter Grass-a, Jean Paul Sartre-a, itd.

E znala sam da cu vas zaintrigirati i da cete ostati na ovoj stranici da procitate moje vidjenje tog otoka koje je sazetak skoro 10-godisnje lojalnosti mog muza, sina i mene toj turistickoj destinaciji. Ali da krenem putopis od pocetka.

Volim jutarnji let Sunwing kompanijom – i pored globalne ekonomske krize oni su jos uvijek, kao prvo  posluzenje u avionu, zadrzali sampanjac. Da li ima bolji pocetak odmora nego uz slatkaste mjehurice koji trenutacno bude u nama sve ono sto ce nam trebati u narednih 7 dana – veselost, razigranost, spremnost na izazov, uzivanje, nesto novo.  Nas odmor je “all-inclusive” aranzman, vrlo popularan vid odmora kada je vrijeme ograniceno na 7 ili u najboljem slucaju 14 dana, te je sve unaprijed utanaceno  i  uplaceno. Ostalo  je samo da uzivamo u odmoru.

Pljesak pilotu na uspjesnom prizemljenju na aerodrom Gomez oznacio je pocetak naseg ovogodisnjeg boravka na   …….”

Please follow and like us:
Scroll to Top