Playa 1

Kapetan na Crnom moru

“Stigosmo mi tako parahotkom “Atlantic Hero” na sidrište broj 146 pred crnomorsku luku Novorossiysk. Vlasti su došle na brod. Agent, harbour master, port state control, jedan uniformirani iz imigracije i tri “ženskinje” iz carine. Uzeše petnaestak kartona cigara, četiri kokoši, nešto kave i još po koju sitnicu. Nisu agresivni kao u Arabiji ili Gruziji. Uđu sa mnom u store i onda, prije nego će upitati mogu li to uzeti, dugo tu stvar prevrću po rukama i na kraju ispod glasa upitaju: “možno?”. ‘Ajde sad ti budi faca,  pa reci: “ne možno».

Dobio sam informaciju od agenta da ćemo morati čekati par dana na sidru, što nam nije teško palo. Agent, dugokosi Rujo u bijelim hlačama i havajskoj košulji ručne izrade, kao da je ispao iz kakvog filma snimljenog kasnih šezdesetih. Tu sam, a sve zbog njega, počeo sticati pogrešan dojam o luci i stanovnicima. Doduše, na kraju se ispostavilo da je muški dio populacije njemu sličan. Uglavnom, na tu vijest zamolih ga da sutra organizira lanciu i shore leave za posadu. I za mene, naravno. Moj ga je zahtjev full iznenadio, jer kaže da sa sidra nema izlaza zbog nekakvih komplikacija u vezi sa imigracijom i slično. Tu sam ja malo taktički promijenio ton i nastup…”

Ovo je samo početak kazivanja našeg morskog vuka. Što će sve doživjeti posada broda, a posebno Kapetan,  na obali Crnog mora, saznat ćete ako pročitate cijeli putopis  (kraj je najsmješniji, ali Sam nemoj čitati unatrag, molim te!” :))

Putopis NOVOROSSIYSK

Napomena: Ovaj put nema slika; posudila sam jednu iz već objavljenog putopisa (Od Paname do Meksika)

Please follow and like us:
Scroll to Top