Sacher torta – Beč

SACHER - 'SRETAN USKRS'
SACHER - 'SRETAN USKRS'

  

Nijednom nisam posjetila Beč a da nisam probala čuvenu Sacher tortu. To je naprosto nezaobilazan ritual. Svakako me zanimala i priča o ovoj torti, koja je jedinstvena, kao i njen okus.  

SACHER TORTA
SACHER TORTA

  

Priča nas vraća u davnu 1832. g. Mladi Franc Sacher, pomoćni slastičar, zbog bolesti glavnog slastičara morao je, po nalogu austrijskog vojvode Metternicha, spremiti neki neobičan kolač za njegove uvažene goste. Vojvoda je tražio nešto izuzetno, da na goste ostavi dojam. Mladić, još nedovoljno vješt, spremio je vrlo jednostavnu tortu, ali s neuobičajenom kombinacijom sastojaka. Vojvoda i gosti su bili oduševljeni i taj eksperiment otvorio je mladom Sacheru vrata povijesti.  

HOTEL SACHER
HOTEL SACHER

  

Mnogi su pravili ovu tortu, svi recepti su slični, ali pravi, originalni recept kao strogu tajnu, čuvaju kuhari hotela Sacher u Beču. Taj hotel je otvorio sin Franca Sachera, Eduard, i svakako, kao glavnu deliciju služio upravo ovu tortu. No, u svakoj priči postoji i zaplet, pa tako i u ovoj. Recept je nekim kanalima procurio van hotela, te ga se domogla slastičarnica Demel, također u Beču, i tortu prodavala pod nazivom ‘Original Sachertorte’. Nakon dugog sudskog spora, Demel je izgubio parnicu i više nije smio prodavati tortu u ovom obliku i pod ovim nazivom. Oni danas prodaju ‘Demel’s Sachertorte’, koja se morala praviti na drugačiji način – fila o marmelade nije po sredini kolača već samo po vrhu, ispod čokoladne glazure. Dakle, jedino u hotelu Sacher smiju koristiti onaj pravi, izvorni recept s nazivom ‘original’, i prodavati ove jedinstvene torte.  

SLASTIČARNA DEMEL
SLASTIČARNA DEMEL

  

   

Recept  – SACHER TORTA

Sastojci:  

20 dag maslaca, 20 dag šećera u prahu, 20 dag čokolade, 6 cijelih jaja, 20 dag brašna, 1 prašak za pecivo, malo soli, 1 vanilin šećer.  

Fil: 

Marmelada od marelica, sok od pola limuna, malo likera od marelice  

Preljev: 

20 dag čokolade, 5 dag šećera, malo ulja.  

Za ukrašavanje šlag –  po želji  

Priprema: 

Maslac dobro mutiti dok postane pjenast. Dodati šećer, vanilin šećer, sol i čokoladu topljenu na pari – i dalje miksajući. Dodavati samo žumanjke jedno po jedno. Zatim  dodati brašno s praškom za pecivo i na kraju snijeg od 6 bjelanaca lagano miješajući.  

Peći u okruglom kalupu (po mogućnosti sa okvirom koji se skida) na temperaturi  170 C oko 1 sat. Ohladite tortu, skinite okvir. Prerežite popola. Marmeladu od marelica pomiješajte sa likerom i sokom od limuna, lagano je ugrijte, pa tom filom premažite tortu po sredini, kao i odozgo i sa strana. Po vrhu prelijte preljev od čokolade. Možete je ukrasiti po volji, npr. šlagom.

Please follow and like us:

2 thoughts on “Sacher torta – Beč”

Comments are closed.

Scroll to Top