Američka pita (krostata) s višnjama

krostata
krostata

Sastojci:

Tijesto: 250 g brašna, 175 g margarina, 6 žlica vode, malo soli.

Fil: 500 g višanja bez koštica, 3 žlice gustina, 6 žlica šećera, 1 vanilin šećer, džem, prah šećer, šlag (po želji)

Priprema:

Omekšati margarin, dodati mu brašno, vodu i mijesiti tijesto rukom. Ako treba dodajte još brašna da dobijete glatko tijesto. Ostavite ga da odstoji u frižideru oko sat vremena.

Za to vrijeme pripremite fil tako da pomiješate višnje, šećer, vanilin šećer i gustin.

Tijesto izvadite iz frižidera, podijelite na 2 dijela : veći od 2/3 i manji od 1/3 smjese. Veći dio razvaljajte u krug i stavite ga u okrugli kalup, tako da rub tijesta podignete uz stranice kalupa i neka malo prelazi preko ruba. Koru izbodite vilicom na nekoliko mjesta. Preko toga namažite džem, kojeg je dobro prethodno ugrijati da se lakše razmaže. Pokrijte drugom okruglom korom, manjom od prve. Spojite ivice veće i manje kore i stegnite ih. Odozgo stavite fil od višanja.

Pecite u pećnici oko 30 min. Po želji pospite prah šećerom i ukrasite šlagom.

Nastavak: Slavicin recept mi se toliko svidio da sam ga prije objavljivanja probala. Malo sam ga izmijenila, tj. umjesto višanja sam koristila šumsko voće.  Jedva sam snimila komad na tanjuru , više očiju i ruku ga je čekalo.  Uspjela sam dodati šlag, ali to nisam uslikala. Svi su rekli da je kolač izvrstan.

krostata - prije pecenja
krostata - prije pecenja
nakon pecenja
nakon pecenja
na tanjuru
krostata-na tanjuru

Please follow and like us:

9 thoughts on “Američka pita (krostata) s višnjama”

    1. Kolač mi se učinio jednostavan i nije uopće skup. A kad sam vidjela šumsko voće (Ledovo zamrznuto 🙁 ), učinilo mi se izvrsnim za probu. Ispalo je kako ti kažeš: njam!

  1. Čini mi se kako se Amerikanci, zbog nedostatka vremena, smislili mnoga jednostavna i brza jela, što i nama danas sve više odgovara. I na mom stolu mjesto zauzimaju brze slastice. Svakako ću napraviti krostatu. I višnje se mogu kupiti već očišćene, pa na tome ne treba gubiti vrijeme.

  2. I mene su iznenadile brzine priprema njihovih slastica. Na ovom blogu je ovo treća američka pita.

  3. @sava, zaboravila sam reći da za moj oblik (promjer 27 cm) treba više brašna. Meni nije bilo potrebno 6 žlica vode za umijesiti tijesto nego 4. Možda nam se žlice razlikuju?

    Još jedan dodatak: Kad radim prhko tijesto, najbrži mi je način moje svekrve. Ona u brašno ubacuje iskidane komadiće margarina i onda ih objema rukama utrljava u brašno, pretvarajući u sitne grudvice. Poslije se te sve mrvice sjedine. Za ovaj način pripremanja prhkog tijseta margarin ne treba biti omekšan. Puno brže mi tijsto postaje povezano i glatko, nego drugim metodama.

  4. Slakal, ja sam odavno usvojila ovakav način pravljenja prhkog tijesta: omekšali margarin dobro mutim dok postane pjenast, onda u njega dodajem ostale sastojke, u ovom slučaju brašno, voda i sol. Tako nemam brige oko grudvica margarina. Slobodno dodaj još brašna ako treba, osjetit ćeš pod rukom kad je tijesto lijepo umiješeno. Ja tek onda odlučim koji ću kalup upotrijebiti, imam veći i manji. Stvar proizvoljne procjene kuharice.

  5. @sava, stvar navike. Meni je ovo tijesto najhomogenije i nema grudvica. Nisam znala kako ti objasniti ovu metodu moje svekrve. Jedino da snimim video kako mijesim, -) 😉

  6. Sasvim mi je jasan taj način, tako sam i ja nekad radila (naučila od mame). Ali praktičarka kakva sam postala, u svemu sam pronašla jednostavnije načine, tako i ovaj. Ovako sam sigurna da mi neće ‘pobjeći’ koji komadić margarina. Probaj pa ćeš vidjeti da je brže.
    Uostalom, to nije uopće važno, važan je konačni rezultat, dobar ukus i da se brzo pojede 😛

  7. Ha, ha. Meni se učinilo da me ne razumiješ. Ja sam ti knjiški tip što se tiče kuhanja, puno toga sam naučila iz Dr. Oetker knjižice za kolače. To sam otuđila mami i onda vježbala(bez velike publike). Pitaj Sama i Vesnu što se događalo kad nisam bila zadovoljna 😉
    Tek ponekad napravim odstupanja od naučenog 😛

Comments are closed.

Scroll to Top