Sanctuary of Truth, Pattaya - Prilazimo sa strahopoštovanjem

Znamenitosti Tajlanda, kraj serijala: Najviša drvena građevina na svijetu

Evo smo došli i do kraja serijala o Tajlandu koji smo počeli davne 2018. godine. Iako sam cijeli serijal pripremio već u kolovozu, potrudili smo se ubaciti i putopise drugih autora.

Prije par mjeseci je WordPress je promijenio način uređivanja objava i stranica. Koliko je ta novina olakšala posao vrlo je diskutabilno, jer su neke stranice završile u potpunom neredu, pa ih je potrebno nanovo uređivati. Neke su druge radnje postale prava gnjavaža, pa nas je sve to znatno usporilo. Što je, tu je. Idemo dalje.

Ako se želite podsjetiti, u prvom nastavku serijala smo pisali o vrtovima Nong Nooch, Budinoj planini Kao Chi chan i Silverlake-u. Živopisni muzej Anek Kusala Sala je bio tema drugog nastavka, dok smo u trećem posjetili veliki kompleks hramova Yanasangwararam.

U posljednjem nastavku serijala vodimo vas u jedno od najpoznatijih turističkih odredišta Tajlanda, na sjeveru Pattaye. Nazivaju ga Prasat Sut Ya-Tum, u svijetu je poznato i pod imenom Sanctuary of Truth, što bi se kod nas prevelo kao “Svetište istine”.

Rezbarije na sve strane

Ovaj jedinstveni hram je u potpunosti sagrađen od drveta i navodno je najviša drvena struktura u svijetu. Ta vrsta gradnje je u prošlosti bila tipična za teravadski budizam, za razliku od mahajanskog koji je bio dominantan na tim prostorima prije pojave teravadskog. Nešto o tome možete pročitati u serijalu o Angkoru u Kambodži. Slično podjeli kršćanske tradicije na katoličku, pravoslavnu i protestantsku, tako se i budistička tradicija dijeli na pomenute dvije. (Po nekima se treća tradicija, vajrajana, smatra zasebnom, po drugima opet dijelom mahajane, ali tu ćemo raspravu ostaviti po strani.)

Hram se najbolje može opisati kao “radovi u tijeku”. Kako drvo vremenom propada, dijelovi se moraju stalno obnavljati, što odražava teravadsku filozofiju o prolaznosti života i reinkarnaciji, te ciklusu zvanom Samsara o kojem sam malo pisao u trećem nastavku serijala. Ovi “radovi u tijeku” me podsjećaju na mog bivšeg šefa, koji je antenu za radio u autu napravio od nekakve žice koju je selotejpom zalijepio za vjetrobran i tako se vozio godinama. On mi je tad objasnio da privremena rješenja traju vječno, dok su trajna uvijek vremenski ograničena. I stvarno, bio je u pravu.

Detaljniji opis i slike ovog svjetskog čuda drvodjeljstva pogledajte u posljednjem nastavku serijala – Prasat Sut Ya-Tum.

Please follow and like us:

2 thoughts on “Znamenitosti Tajlanda, kraj serijala: Najviša drvena građevina na svijetu”

  1. Veliki mi je san da posetim Tajland, stalno gledam slike i snimke i nadam se boljim finansijama koje ce mi omoguciti da ga posetim u narednih godinu dana. I verovali ili ne, radujem se prirodnim lepotama vise nego kulturom nasledju.

    1. Razumljivo, interesi se razlikuju. Tajland ne oskudijeva prirodnim ljepotama, ali su najpoznatija odredišta preplavljena turistima, pogotovo iz Kine. Nazalost, cijene su otisle znatno gore, a i njihova valuta (THB – baht) je znatno skočila u odnosu na skoro sve svjetske valute (osim USD, CHF i HKD), pa Tajland više nije ni blizu pristupačan kao prije. Ipak, nadam se da ćete uspjeti ostvariti san u skorijoj budućnosti!

Comments are closed.

Scroll to Top