Augsburg – Heidelberg – Mannheim – kraj serijala

Novu godinu počinjemo završetkom Ivanovog serijala u kojemu nas vodi u Mannheim. Osim opisa grada, Ivan je s nama podijelio dileme s kojima se vjerojatno svi putopisci sučeljavaju kad žele prenijeti svoje dojmove, pa ih u ovom uvodu prenosim u cijelosti:

Pišući svaki novi putopis, počinjem razmišljati o novim stvarima. Primjerice, najprije bih preporučio svima onima koji su „friškiji“, odnosno neiskusniji u pisanju putopisa da si uzmu dovoljno vremena da ga napišu. U zadnje vrijeme mi se čini da svaki puta kada pročitam ponovno neki svoj putopis kao da mi padnu na pamet neke nove stvari kojih se prije nisam mogao sjetiti, ili se bolje prisjetim nekih dojmova, te baš onih jedinstvenih trenutaka kada sam prolazio tim lokacijama dok sam stvarao svoje prve dojmove. Upravo iz tog razloga mislim da nije pametno odmah objaviti putopis čim ga napišete u prvom pokušaju, već je potrebno uvijek uzeti dodatnog vremena, ne samo kako bi se provjerilo da li ste pobrojali sve znamenitosti i lokacije koje ste posjetili, već i kako biste pokušali napregnuti moždane vijuge i nekim čudom uspjeli doći do prisjećanja na još neke zanimljivosti ili posebne dojmove koje ste stekli, odnosno doživjeli na putu. Na taj način postat ćete svjesniji tog posebnog jedinstvenog iskustva koje ste doživjeli na tom putovanju. Možda će biti i loših dojmova, možda i dobrih, ali imat ćete u svakom slučaju još jedno dragocjeno iskustvo putovanja više.

Isusovačka Crkva u Mannheimu

Kada malo bolje razmislim, na putovanjima možete na kraju krajeva nešto naučiti i o samome sebi. Primjerice, možete spoznati što vas uopće najviše privlači i zanima kada idete posjetiti neku zemlju. Da li je to povijest, kultura, zemljopis, arhitektura, vjerske građevine, muzeji, parkovi, priroda, gastronomija, upoznavanje s lokalnim žiteljem, noćni život, ili nešto sasvim drugo? To najbolje možete saznati – ako isprobate i upoznate što više od navedenoga. Također, možete vidjeti i što je to što razlikuje vašu državu ili naselje u kojem živite od mjesta koje ste posjetili, odnosno zbog čega možete biti zavidni, ali i zbog čega možete biti zahvalni kada je u pitanju lokacija u kojoj živite.

A sad, da se vratimo na Baden Wurttemberg: Augsburg, Heidelberg i Mannheim – kraj serijala

Please follow and like us:
Scroll to Top