Panova frula i “?”

Nekad vas iznenade neobični zvuci instrumenata u okruženju u kojem se nalazite.  Čujete panovu frulu, dragu kompoziciju  El Condor Pasa, u blizini  dječjeg igrališta na Bundeku 🙂  Djeca zastadoše, gledaju Indijance s perjanicama oko glave i čude  se otvorenih usta. Možda su prepoznali melodiju? Ovo sam im pjevušila kad su bili bebe kao uspavanku.

Indijanac

Objašnjavam im porijeklo nošnji, instrumenata i onda vidim da se taj instrument prodaje! Dovoljan je bio mig i moja bolja polovica je shvatila o čemu razmišljam.  Dok izigravam fotografa i pokušavam ovjekovječiti svaki trenutak neobičnih izvođača, muž namjerava kupiti jednu panovu frulu kao suvenir. Sprema se obratiti im s na engleskom, kad prodavač Indijanac progovori na hrvatskom.

Indijanac koji govori hrvatski

Moji potomci trče prema meni i šapuću:

” Mama, kako Indijanci govore hrvatski?”

Odgovaram: ” Negdje su naučili. Netko ih naučio.  Znate da i u Dubrovniku budu Peruanci, jedan se čak oženio Dubrovkinjom, zajedno smo gurale kolica.”

Nisam baš bila precizna s odgovorom. Stojim po strani, smješkam se, snimam, a htjela bih pitati prodavača gdje i kako je naučio naš  jezik.

Djeca otrčaše na tobogane, a ja za njima. Naš zagrebački domaćin nasmijano prokomentira: “Od svih suvenira Zagreba, vi baš kupujete panovu frulu!”

Ostade mi zagonetka: “Gdje Indijanac nauči hrvatski?” Srela sam ja puno stranaca koji govore hrvatski. Jedan takav je član naše obitelji. Uvijek mi u glavi stoji “?” –  gdje i kako su ga naučili, jer je stvarno težak za učenje.

Možda netko od vas naleti na veselu skupinu i pomogne mi riješiti nepoznanicu.

umjetnica nakon svih vratolomija na igralištima  mora probati i frulu
Please follow and like us:

10 thoughts on “Panova frula i “?””

  1. Bila sam prisutna kad su neke djevojke ogovarale jednog mladića – crnca. Nije mi bilo ugodno slušati tu priču za susjednim stolom. U jednom trenu se mladić – crnac okrenuo:”Imate li još nešto dodati?”
    Cure su počele mijenjati boje – pravi semfori od nelagode.
    Sami možete izvući naravoučenje.

  2. A ja bih upitala: svirate li na panovu frulu ili samo visi na zidu ?
    Ja sam nekad davno, kao dijete, imala frulu, znala sam čak i svirati na nju. Gdje li je sad ta frula ???

    1. Sviraju je tata i djeca, a ja se smijem amaterima :mrgreen:
      Još nisam probala, ja ću to kad me nitko ne bude gledao i slušao 🙂
      @gloria, jesi baš imala panovu frulu ili običnu?

  3. Moja želja je posjetiti Peru, postojbinu Inka.
    Pogledajte ovaj video:
    [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=M_gSydN_BYM&hl=en_US&fs=1&]

  4. Uljepsali ste mi dan uposlivsi vecinu osjetila na Bundeku uz glazbu daleke zemlje i Panovu frulu u ustima darovite
    djevojcice.
    Jos kad se vrti video uz zvukove Kondorova leta,ja sam vec
    u Peruu.

  5. Super @Ina. Drago mi je da je još netko osjetio naše veliko zadovoljstvo na Bundeku, inače cijelom našem posjetu prijestonici. Prvi put sam išla kao turist, a ne poslovno.

  6. Sviđa mi se ‘El condor pasa’,ima neku nostalgičnu crtu. I ja bih želio posjetiti postojbinu Inka jer me taj narod oduvijek zanimao. Čim netko bude prvom prilikom išao u Peru, nek me pozove u društvo. Ja se nudim kao nosač valiža 😉 😉

Comments are closed.

Scroll to Top