Voće Indokine – 2. nastavak

 

Voće za koje vjerojatno nikad niste čuli – 2. nastavak

Autor: Sam

Na početku serijala predstavili smo vam egzotično voće Indokine koje sam katkad nalazio u kanadskim prodavaonicama. Sada nastavljamo s vrstama koje nisam nikad sreo dok nisam došao u Tajland, Kambodžu i Vijetnam. Pretpostavljam da je to iz dva osnovna razloga: voće ne može izdržati transport ili je potražnja toliko mala da se ne isplati.

Mangostin

Mangostin

Mangostin – i što sad?

Mangostin - otvaranje

Mangostin – Sezame, otvori se

Mangostin - je li ovo prikriven češnjak?

Mangostin – je li ovo prikriven češnjak?

Mangostin je veličine manje breskve, s ljubičastom ljuskom, unutar koje se nalazi nekoliko režnjeva jestivog ploda, veličine, boje i oblika česana češnjaka. Teško je opisati okus. Kiselkasto – slatkast. Začudo, ima neku notu okusa i mirisa koja me podsjeća na “lešo” kuhanu govedinu s povrćem. Da biste došli do ploda prosijecite ljusku oštrim nožem (ili, kako sam vidio lokalce, noktima) i pažljivo otvorite. Oprezno s ljuskom, jer sok iz nje ostavlja mrlje koje se teško peru.

Rambutan

Srodan ličiju i longanu, rambutan je nešto veći, kao mandarina. Kora je meka i crvena s mekim, travolikim izraslinama. Guljenje je jednostavno. Uhvatite plod objema rukama i zavrnete po “ekvatoru”, slično kao kad otvarate jajoliku kutiju igračkice iz Kinder jajeta. Plod je proziran, slatkog je i osvježavajućeg, ugodnog okusa. Malo podsjeća na grožđe.

Rambutan

Rambutan – samo da ne prohoda

Otvoren rambutan

Otvoren rambutan

Plod rambutana

Plod rambutana

Koštica rambutana

Koštica nakon glodanja

Sa-lak

Sa-lak je poznat je pod imenom “zmijsko voće” zbog karakteristične ljuskaste kore koje podsjeća na zmijsku kožu. Od lokalaca sam naučio da ga stisnete na vrhu, kora se raspukne, tako da možete lako doći do ploda. Kora je malo bodljikava, pa se pripazite. Jestivi dio ploda ima oblik ovećih režanja češnjaka i sadrži poveliku košticu. Neobičnog je, slatkasto-kiselkastog okusa.

Salak

Salak

Guljenje salaka

Guljenje – prsti druge ruke su izbodeni

Plod salaka

Plod salaka – jedva

75 Snake Fruit IMG_20150607_162357

Koštice salaka – trud se isplatio!

 

Voštana jabuka

Postoji mnogo engleskih imena za ovo neobično voće: “wax apple” – voštana jabuka, “rose apple” – ružina jabuka itd. Svaka država ima svoj lokalni naziv. U Tajlandu ga zovu “čom-pu”. Za razliku od opisane kineske kruške oblika jabuke, ova jabuka je oblika kruške i po okusu nema ništa zajedničkog s jabukom koju znamo. Blago slatka, vodenasta je kao lubenica i hrskava.

Voštana jabuka

Jabuka oblika kruške

Voštana jabuka spremna za jelo

Dobar tek!

Sugar apple – šećerna jabuka

“Šećerna jabuka” je veličine obične jabuke. U Tajlandu ćete je naći pod imenom ili “noi-naa”.

Jede se kad počne mirisati. Ima slatkast i ugodan miris. Ugodnog je okusa i slatka. Jede se tako da je raspijepite na vrhu i otkidate režnjeve mesa. Kora se ne jede. Meso je gnjecavo i sadrži tvrde sjemenke oblika i veličine crnog graha.

Šećerna jabuka

Šećerna jabuka – kamuflirana, ali joj ne pomaže

Custard apple – volovsko srce

Custard apple, “kremasta jabuka”, je veća i u Tajlandu ćete je naći pod imenom ili “noi-nong”. Pripada istom rodu biljaka kao i manja šećerna jabuka, “noi-naa”.

Jedete je tako da je nožem izrežete na kriške, slično lubenici. Kora se ne jede. Možete i oguliti koru, te je onda rasijeći, ako vam je po volji. Meso voća je gnjecavo, ali ukusno, iako ne slatko i aromatično kao šećerna jabuka. Crne tvrde sjemenke su slične kao kod šećerne jabuke.

Volovsko srce

Volovsko srce – mašala

Volovsko srce

Volovsko srce

Volovsko srce

Volovsko srce se ovako konzumira

Sapodija

Veličine i kore boje kivija, sapodija (izvorno: sapodilla) nema dlačica. Meso je smeđe boje, slatko i podsjeća po okusu na slad za pivo. Kora je tanka i meka, kao kod kivija. Jedete je kao i kivi. Ima 3-4 koštice veličine graha s kukicom. Nije ih preporučljivo gutati da se ne bi zaustavili u grlu. U Tajlandu ćete je naći pod imenom “la-mudt” (naglasak na posljednjem slogu).

Posebno se pripazite da ne miješate sapodiju sJ alkoholom. Kako čujem, grozno će vas ošamutiti. Nisam testirao na sebi, za svaki slučaj. Radio sam glupe stvari u životu i kad sam bio trijezan.

Sapodilla

Sapodija

Sapodija

Sapodija dobro miriše

Koštice s kukicama

Koštice s kukicama

Nangka (jackfruit)

Nangka je na engleskom poznata pod imenom “jackfruit”, u Tajlandu ga zovu “kha-nun” Može narasti i do metar dužine, pa ćete je najčešće vidjeti već izrezanu i pripremljenu za jelo. Bogata vlaknima, nangka mi se po okusu činila kao križanac manga i banane. Vrlo ukusno voće ugodna mirisa, koje često kupujem, a i cijena mu je više nego prihvatljiva, otprilike 7 kuna po kg (durian je 10 puta skuplji).

Jackfruit na grani

Jackfruit na grani

Ovako se kupi

Ovako se kupi

Sve spremno za konzumaciju

Sve spremno za konzumaciju

Long kong (longon)

Long kong ima glatkiju koru od longana, kojemu je sličan i po izgledu i okusu. Na nj sam naletio u Kambodži u samoposluživanju, pod imenom “longon”, što vam neće olakšati traženje po internetu jer je prijevod izvornog imena na engleski prilično proizvoljan. Dugo sam ga bezuspječno pokušavao locirati po internetu i na kraju sam ga uspio naći na ovom siteu.

Long Kong

Long kong

Zmajevo oko

Oguljen long kong

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: