Cable Car – Dubrovnik

Već duže vremena pokušavam uključiti još jednog vodiča, tj. vodičku u blog. Prvo smo zajedno slikale u Vjetrenici, a onda me ona iznenadila snimcima s nove dubrovačke žičare kamo je neki dan vodila svoju grupu. Romana K. je autor svih fotografija.

“Prvobitna žičara Dubrovnik je napravljena davne 1969. godine i uvijek je bila rado korištena, kako od strane gostiju tako i od lokalnog stanovništva koji su željeli uživati u prekrasnom pogledu na Stari Grad i okolicu. Za lijepog vremena sa vrha Srđa, možete vidjeti u daljinu do čak 60 km, što je i bio jedan od razloga zašto je tvrđava Imperijal tu sagrađena u 19-om stoljeću.

Do 1991. godine, kada je prvobitna žičara Dubrovnik prekinula s radom, više od 2,5 miliona ljudi je prevezeno na vrh brda Srđ.

Tehnički podaci:

Kapacitet kabine:                     30 putnika

Maksimalna brzina:                  6,5 m./sek.

Trajanje vožnje:                       cca. 4 min.

Kapacitet na sat:                      cca. 450 putnika

Dužina užeta:                           778 metara, prolazeći preko jednog nosivog stupa

Gornja postaja, na nadmorskoj visini od 405 metara, će imati dvije terase opremljene dalekozorima, bife/panoramski restoran, suvenirnicu, sanitarne prostorije (također i za osobe sa invaliditetom) i amfiteatar sa 200 mjesta za sjedenje.  Amfiteatar je na raspolaganju za najam za razna događanja.

Donja postaja ima sanitarne prostorije (također i za osobe sa invaliditetom) i mjesta za iskrcaj putnika za dva autobusa.”

http://www.dubrovnikcablecar.com/

Please follow and like us:
Scroll to Top