Putovanje kroz vrijeme – 2000 godina u tri dana – Prvić

Autor: Vlatka Glasnović

Otok Prvić

Prvić je otok sa petstotinjak stanovnika, tri crkve, niti jednim automobilom i par bicikala

U Općenitoj pučkoj školi (1877.) nekad se učilo o ćudorednosti, marljivosti, poljodjelstvu, krasopis …, danas je ostala tek ruševina

Otok Tijat je posljednje počivalište otočkih magaraca, ali i mjesto odakle se odvozio kamen za gradnju kuća. Danas je obitavalište muflona

Tijat
Pogled na otok Tijat
Pogled
Pogled u visinu

Memorijalni centar Faust Vrančić

Ugodnom šetnicom dolazi se do Prvić Luke gdje je smješten Memorijalni centar Faust Vrančić. Projekt vrijedan preko 1 300 000 eura financiran je iz EU fondova.

Turski han u Vrani

Posljednjeg dana moga puta usput sam još svratila na hladni sok u pravi turski han u Vrani koji je davno prije bio grad na mletačko-osmanskoj granici. Ovdje je rođen Josip Mašković, tj. Jusuf paša koji je bio vrtlar na sultanovom dvoru, a kasnije zapovjednik turske vojske. Godine 1644. počeo je s gradnjom svoje rezidencije kako bi u njoj boravio tijekom mirovine. Međutim, njegova tragična smrt spriječila je završetak gradnje.

500 radnika svakodnevno je marljivo gradilo han, tek 370 godina kasnije svratište je otvorilo vrata svim dobronamjernim putnicima kao mjesto za okrijepu. Najzapadniji je spomenik islamske civilne arhitekture u Europi kako je navedeno na info-ploči.

Prvi zajednički projekt Ministarstva kulture i Europske unije, kulturno je dobro od nacionalnog značaja.

Velebit

Što više putujem, više mi se putuje. Da, što se više vozim, više ju volim. Možda otrcano zvuči, ali tek sad shvaćam pravo značenje stihova: Velebite, vilovito stijenje, ljubim tvoje mirisavo smilje ili Zagoro, lijepa li si; Vedro nebo, vele gore; sinje more; ljubim te do bola, dragulj s bezbroj boja; sretna dok te gledam ili, ukratko, Lijepa naša Domovino. Otkrivam zanimljiva mjesta kojih ima sve više, ponekad i skrećem s puta ako baš zatreba. Samo ne voziti brzo jer se tada promaše smeđi putokazi. Naravno da ima još mjesta koja su zanimljiva i u ovom djelu Hrvatske. Turizam nije samo more, turizam je nešto puno više, a pogotovo danas kad turist teži onom kulturnom koje se očito i kod nas sve više razvija i to je ono što veseli i obogaćuje.

Tebi jedinoj…

Volim svaku kap tvoga sinjeg mora,
svaki suhozid tužno napuštenog dvora,
svaki kamen vilovitog stijenja,
oblak iznad mene – slika je sve jasnija…

I dok gledam sa svih strana svijeta,
planine, šume, doline očima tvoga djeteta…
ne znam dal’ stati il’ zastati?
Sad tek shvaćam koliko te volim;
sve te više želim, svakim putem novim.

Scroll to Top