Tri lijepa dana u Budimpešti – drugi dan

‘Pošto smo prvi dan obišli već dobar dio znamenitosti u Budimpešti, idući dan bio je nešto lakšeg ritma. Glavna znamenitost koju smo taj dan obišli bila je bazilika Svetog Stjepana (Szent István-bazilika).

Spomenuta bazilika danas je po veličini treća, ali po značaju prva crkvena građevina u Mađarskoj, po čemu se svakako može vidjeti njezina važnost, posebice za religiozni dio populacije. Zajedno s parlamentom u Budimpešti, bazilika, koja je dovršena 1905. godine, najviša je građevina u gradu (96 metara). Unatoč tome što su se već unutrašnjost prizemnog dijela bazilike te njezin eksterijer činili dovoljno impresivni, odlučili smo, uz malu nadoplatu, popeti se na gornji dio bazilike, što, doduše nije bila ni pretjerano lagana misija (300-injak stepenica od kojih je dobar dio bio u kružnom redoslijedu). Iako smo se morali malo pomučiti (na što se, moram priznati, dobar dio naše grupe ipak nije odlučio) to se isplatilo jer se s gornjeg dijela bazilike svakako pruža lijep pogled na okolni dio Budimpešte…’

Gornji dio bazilike izbliza 3
Gornji dio bazilike izbliza 3

Ivan nastavlja s putopisom o Budimpešti i podsjeća me na moj posjet Budimpešti s obitelji i kako sam sama doživjela baziliku svetog Stjepana. Mi smo bili za Uskrs prije par godina i ušli smo slušati misu na mađarskom. Neobičan doživljaj. Mnogima nije bila poznata činjenica da se mošti (lubanja) svetog Stjepana nalaze u Dubrovniku (izvor: – zornicanova.hu/lubanja-sv-stjepana-ugarskog-cuva-se-u-dubrovniku) U mislima se prebacim na knjigu Elizabete Kostove Povjesničarka – kako je jedan od likova u mladosti (tijekom rata) iz Rumunjske odlazio tetki u Budimpeštu, koja je bila visokopozicionirana u politici i mogla mu pokazati grad u pravom svjetlu, dok su on i njegova majka živjeli u pravom siromaštvu na selu. Budimpešta mu je predstavljala blistave trenutke djetinjstva. Isto tako nakon posjeta ovom lijepom gradu se pojavio film Hotel Budimpešta i suprug i ja smo krenuli gledati ga očekujući prikaz dijelova grada koje smo prešetali, a ono radnja nije imala blage veze sa gradom, naziv je bio fiktivan, kao i mjesto. Film nije bio loš, ali ako pođete u kino kao mi i očekujete vidjeti mađarski glavni grad, pogriješit ćete. Ova moja digresija je samo asocijacija na lijepe trenutke u tom gradu.

Ivan će vas povesti kroz grad pokazujući svojom vokacijom poznavanje povijesnih činjenica. Pročitajte drugi dio putopisa:

Tri lijepa dana u Budimpešti – drugi dan

 

Please follow and like us:

1 thought on “Tri lijepa dana u Budimpešti – drugi dan”

Comments are closed.

Scroll to Top