Putovanje kroz vrijeme – 2000 godina u tri dana – Prvić (kraj serijala)

‘Prvić je otok sa petstotinjak stanovnika, tri crkve, niti jednim automobilom i par bicikala.

Otok Tijat je posljednje počivalište otočkih magaraca, ali i mjesto odakle se odvozio kamen za gradnju kuća. Danas obitavalište muflona.Ugodnom šetnicom dolazi se do Prvić Luke gdje je smješten Memorijalni centar Faust Vrančić. Projekt vrijedan preko 1 300 000 eura financiran je iz EU fondova.U Općenitoj pučkoj školi (1877.) nekad se učilo o ćudorednosti, marljivosti, poljodjelstvu, krasopis …, danas je ostala tek ruševina.

Memorijalni centar Faust Vrančić

Ugodnom šetnicom dolazi se do Prvić Luke gdje je smješten Memorijalni centar Faust Vrančić. Projekt vrijedan preko 1 300 000 eura financiran je iz EU fondova.

Turski han u Vrani

Posljednjeg dana moga puta usput sam još svratila na hladni sok u pravi turski han u Vrani koji je davno prije bio grad na mletačko-osmanskoj granici. Ovdje je rođen Josip Mašković, tj. Jusuf paša koji je bio vrtlar na sultanovom dvoru, a kasnije zapovjednik turske vojske. Godine 1644. počeo je s gradnjom svoje rezidencije kako bi u njoj boravio tijekom mirovine. Međutim, njegova tragična smrt spriječila je završetak gradnje. 500 radnika svakodnevno je marljivo gradilo han, tek 370 godina kasnije svratište je otvorilo vrata svim dobronamjernim putnicima kao mjesto za okrijepu. Najzapadniji je spomenik islamske civilne arhitekture u Europi kako je navedeno na info-ploči.

Prvi zajednički projekt Ministarstva kulture i Europske unije, kulturno je dobro od nacionalnog značaja.

Viseći most
Viseći most Fausta Vrančića – maketa

Tebi jedinoj…

Volim svaku kap tvoga sinjeg mora,
svaki suhozid tužno napuštenog dvora,
svaki kamen vilovitog stijenja,
oblak iznad mene – slika je sve jasnija…

I dok gledam sa svih strana svijeta,
planine, šume, doline očima tvoga djeteta…
ne znam dal’ stati il’ zastati?
Sad tek shvaćam koliko te volim;
sve te više želim, svakim putem novim.’

Ovim trećim nastavkom serijala Putovanje kroz vrijeme – Prvić, naša darovita umjetnica Vlatka završava putovanje kroz Hrvatsku. Kao vrhunac putopisa je i vlastita pjesma, što je stvarno prvi put u putopisima. Samo još čekam da netko sklada nešto za Putopise i potpuno smo zaokružili autore – umjetnike. Svestrana umjetnica Vlatka mi je prije dva dana javila da je dobila nagradu za fotografiju na natječaju gdje je bilo prijavljeno 183000 fotografija iz Europe. Njena je ušla u izbor od 500! Čestitamo!

Uživajte čitajući i educirajući se o nedovoljno zastupljenim malim, ali značajnim mjestima :

Putovanje kroz vrijeme 2000 godina u tri dana – PRVIĆ

 

 

 

Please follow and like us:
Scroll to Top