60. autor – Tri lijepa dana u Budimpešti

‘Čuo sam mnogo priča o Budimpešti: lijep je grad, ima mnogo štošta zanimljivo za vidjeti i raditi, te da ga svakako treba posjetiti. S obzirom na to da mi je jednom prilikom već bio propao izlet u Budimpeštu, a prijatelj s fakulteta me zvao, pošto je vidio povoljan izlet preko agencije, odlučio sam ne propustiti priliku. Na kraju nas se skupilo trojica te smo zajedno, s još dvadesetak radoznalih ljudi iz Zagreba, krenuli 26. kolovoza na tri dana u Budimpeštu. Bilo je ljeto, ali ne prevruće (20 do 27, 28 stupnjeva) – dakle taman za putovanje (koje ne traje dugo, 5-6 sati) i dobar izlet.

Petak, 26. kolovoz 2016.: Nismo se ni smjestili u hostel, a već smo posjetili prvu gradsku atrakciju – tvrđavu u Budimpešti (Cittadellu). Spomenuta tvrđava svakako je imala važno mjesto u vojnoj povijesti Budimpešte, a izgrađena je 1851. godine, samo 3 godine nakon ugarske revolucije. Kao da Cittadella sama po sebi nije dovoljna atrakcija, u sklopu nje se nalazi i masivan Spomenik slobodi (Szabadság-szobor), koji je visok ukupno čak oko 40 metara (26 metara postolje i 14 metara sam kip). Spomenik je podignut kao znak sjećanja na one koji su dali živote za neovisnost Mađarske, 1947. godine;  u tom vremenu se na pripadnike Crvene  armije gledalo kao na osloboditelje. Međutim, taj će se odnos sa SSSR-om  kasnije se zacijelo promijeniti,  posebice kada nakon revolucije 1956. godine. S Cittadelle se pruža lijep pogled na Budimpeštu, rijeku Dunav i njene brojne mostove.’

Kapelica pored dvorca Vaydahunyad
Kapelica pored dvorca Vaydahunyad

Na ovaj način se predstavlja novi, 60. autor u Putopisima, Ivan, koji nam je odmah poslao čak dva putopisa. Najavila sam ga na osmogodišnjici. Dogovorili smo se početi s Budimpeštom. Ovo je već treći opis toga grada na ovom portalu, ali prvi put gledan očima povjesničara. Putopisci su spektar različitih zanimanja i zbog toga znaju istoj temi pristupiti ponekad s potpuno suprotnih aspekata, jer nešto što je jednom povjesničaru važno, ne mora biti drugima. Ovaj tekst neka posluži vodičima za pripremu, kako su mi jednom prilikom ispričali na putovanju, da im znamo biti baza na koju se nadograđuju.

Kako je Ivan neki dan diplomirao povijest, ova objava je i naša čestitka njemu. Dobrodošao!

Pročitajte prvi od tri nastavka : Tri lijepa dana u Budimpešti

Please follow and like us:
Scroll to Top