Putovanje kroz vrijeme – 2000 godina u tri dana – 2.dio – Burnum

’33. godine p.n.e. u današnjem selu Ivoševcima, smjestio se privremeni vojni logor rimske XI. legije Claudiae Piae Fidelis i IV. legije Flaviae Felix.

Burnum je naziv naselja u kojem je živjela liburnska zajednica Burnista na granici sa Delmatima.

Na području vojnog logora 2008. godine pronađen je pečat što je navodno jedinstveni primjerak budući da nigdje drugdje nije pronađen sličan predmet, oružje, oruđe, svakidašnji predmeti kao fibule, novčići… Vojnici su trebali biti siti, a glavni kuhar je sigurno imao puno posla jer je svakodnevno pripremao za ovu veliku legiju oko 4250 kg žita, 800 kg mesa, 250 kg povrća, 130 kg sira, 350 litara maslinova ulja i 1350-2000 l vina, posolivši sve s 200 kg soli i to vjerojatno one dopremljene iz Nina.

Jedini sačuvani vojni amfiteatar u Hrvatskoj izgrađen je 77. godine i dugačak je preko 100 metara. Početkom 2. stoljeća Burnum dobiva status grada i amfiteatar vjerojatno služi narodu.

Rimski vojni logor imao je i svoju zapovjednu zgradu. Principium je bio širok 104 metara i dugačak 73. Od glavne veće arkade sa svake strane nizale su se četiri manje. Do danas su sačuvane dvije sa desne strane od ulaza. Ovdje su bili smješteni uredi, svetište u kojem su se čuvali bojni znakovi. Nakon odlaska vojske iz Burnuma u doba Hadrijana, arkade su bile dio bazilike, možda se zato danas u narodu ova ruina naziva i Šuplja crkva…’

Putopis Burnum: Marco Aurelius de Cognatio
Mario Aurelius de Cognatio i moji dragi prijatelji

Vlatka nastavlja sa svojim istraživanjem Lijepe naše ovaj put u drugom nastavku trilogije Putovanje kroz vrijeme. Kad mi je spomenula lokacije na koje će ići i koje ide istražiti, bila sam zatečena. Čekala sam njeno izvješće s putovanja. Posebno za Putopise se potrudila izvući mnoštvo informacija o Burnumu i potkrijepiti odličnim fotografijama. Bravo, Vlatka i veliko Vam hvala.

“Burnumske ide”, što je to? O čemu će nam pripovijedati naša autorica?

Malo sam proučavala rječnik i našla značenje riječi:

IDE – dani punog mjeseca u rimskom kalendaru – petnaesti dan u ožujku, svibnju, srpnju, listopadu, trinaesti u svim ostalim mjesecima.

Pročitajte -> Putovanje kroz vrijeme od 2000 godina – u tri dana – drugi dio – Burnum

Please follow and like us:
Scroll to Top