Tajland – Bangkok – grad s najdužim imenom na svijetu

‘U ovom putopisu ćemo vam opisati jednodnevni obilazak grada poznatog pod službenim imenom: Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit. Sreća pa se koristi jednostavnije ime, Krung Thep Maha Nakhon, ili samo Krung Thep.

Ako još niste pogodili, radi se o Bangkoku. Kako mene megalopolisi ne zanimaju, nije mi ni padalo na pamet da ga posjetim dok se nisam udružio s prijateljem, pa smo se odlučili za jednodnevni posjet preko agencije.

Prema nekim izvorima, to je grad s najvišom prosječnom temperaturom u svijetu u smislu da se vrlo malo mijenja bez obzira na doba dana i godine. Ovo nisam uspio pouzdano potvrditi, pa neka ostane na tome. Bilo kako bilo, ionako vreli i vlažni Bangkok odlučili smo posjetiti krajem 4. mjeseca, kad je najtoplije – odmah iza Songkrana, tajlandske Nove godine. (Najbolje vrijeme za posjet je inače između 12. i 2. mjeseca.)…’

Dvorana Dusit Maha Prasat

Kad je Sam prvi put posjetio Bangkok, to se poklopilo s mojim čitanjem knjige Joe-a Nesboa – Žoharima. Bila sam sva isprepadana opisima kriminala i tad nisam Samu ništa htjela reći. Poslije, nakon  njegovih brojnih putovanja po Aziji, uvjerio me da je situacija drukčija. Često prođe Bangkokom, pa sam ga zamolila da svrati i malo ga obiđe, ali me odbijao brojnim izgovorima: vruće je , ne da mi se, gužva ti je tamo, tko će skidati cipele u svakom hramu… A onda mi je samo jednom poslao slike, a zatim putopis. Svojim klasičnim sarkastično – ironičnim stilom opisao je taj megalopolis. S prijateljem je obišao prvo kip najvećeg Zlatnog Bude na svijetu, visok 5 m. Star je 700 godina, ali Tajlanđani nisu imali pojma da je zlatni, jer je bio obložen gipsom. Tek kad su ga premještali, 1931. godine, to su otkrili. Sljedeće posjećuju Kinesku četvrt i u njoj nailaze na neobično jelo – ptičja gnijezda. Pročitajte ako mislite da se zafrkava, kao što sam i sama mislila.

Obilazak tržnice je kao i obično doživljaj koji Sam karakterizira : “Sreća pa su svi artikli uredno označeni na kineskom i tajlandskom da se možete lakše snaći.”

Vrhunac je posjeta tvornici dijamanata. I kao svaka žena koja “obožava pocakliti se dijamantom” (iako nemam nijedan), očekivala  sam bar jedan malecki, jedva vidljiv oku, ali ništa od toga 🙁 . Mogu se samo prisjetiti odlične komedije ” Kako se riješiti frajera u 10 dana” u kome Kate Hudson bude pocakljena velikom dijamantnom ogrlicom.

U ovo toplo ljetno popodne , Dubrovnik 31°C, a Bangkok noć 30°C,  bacite se na čitanje putopisa Bangkok.

Please follow and like us:
Scroll to Top