Trgovina posteljinom

Peking – Razgledavanje i kupovina (7)

‘Peking je jedan od sedam gradova koji su bili prijestolnice za vrijeme raznih dinastija. Jedna od stavki koje su oblikovale arhitekturu grada su i prostrane ulice kojima su nekada prolazile carske vojske, mnogobrojna izaslanstva pa i car sam, dok danas tim ulicama prolaze milijuni stanovnika i gostiju grada. Nakon ugodne vožnje autobusom krećem na tržnicu na kojoj je moguće provesti sate. Peking obiluje tržnicama na kojima se može kupiti baš sve. Jedna od popularnijih je i silk tržnica, tržnica svile. Nekad se prostirala kroz nekoliko ulica, sada je smještena u velikom trgovačkom centru i nudi tisuće kilometara svile svih mogućih nijansi, kvalitete i cijena, pa čak i lažnu svilu. Osim svile, mogu se pronaći i drugi tipično kineski predmeti poput čajnika, čajeva, raznovrsnih igračaka, ali i fake torbe i milijun drugih sitnica koje nisu nužno vezane uz svilu. Mnogobrojni krojači u roku od jednog dana napravit će vam sve što poželite od svile, ali i drugih materijala, točno po vašoj mjeri, za relativno povoljan novac. Naravno, sve ovisi o tome koliko ste uspješni u cjenkanju…”

Antonija nastavlja s vođenjem i razgledom Pekinga u sedmom nastavku serijala. Upućuje nas da je svaki dio grada iznenađenje u kome se krije neki hram, građevina iz povijesti, park ili novo arhitektonsko čudo. Za obožavatelje kupovine, ovo je raj trgovina. Počevši od svile, Kinezi trguju svim i svačim. Majstori su cjenkanja. Za nas koji nismo ni blizu Pekinga, a htjeli bismo nabaviti nešto od vrlo povoljnih artikala, te lažnjaka,  postoji Tao bao stranica. Moram priznati da sam odmah išla vidjeti kako radi – npr. za kupovinu školskih ruksaka. I nađem lijep i ponudi mi: najmanje sto komada 🙂 🙂 Tko nema smisla za kupovinu, nema.

“…I Louis Vuitton torbu koja je snižena sa 7500 na 130 kuna. Razlika između originala i moje torbe je neuočljiva. Upravo ti lažnjaci ovih dana mogli bi skupo stajati vlasnika najvažnije stranice za prodaju na svijetu, Tao bao. Kinezi sve više kupuju preko interneta, najviše preko stranice Tao bao čiji je vlasnik jedan od najbogatijih Kineza, Jack Ma. Trenutno je 22. po bogatstvu na svijetu, a njegovo poslovno carstvo vrijedi više od 200 milijardi dolara…”

Ovo su samo segmenti iz putopisa koji je Antonija majstorski napisala:

Peking 7  – Razgledavanje i kupovina

Please follow and like us:
Scroll to Top