Sahara – 7. nastavak

Ne znam možete li se zaljubiti u neki krajolik čitajući o njemu. Upravo se to meni dogodilo. Redovito sam pratila Antonove nastavke Sahare i divila se neustrašivosti njega i prijatelja Ivana. U međuvremenu su mi preporučili knjigu Put soli spisateljice Jane Johnson i sličice su se posložile. Nikad prije nisam čitala u autu. Moji najdraži znaju koliko volim čitati. To što čitam danju, noću i gdje god stignem nije čudno, ali u autu – za mene je neuobičajeno. Ova knjiga ne govori o istom dijelu Sahare kojim su se kretali Anton i Ivan, nego o Maroku, ali svejedno je odlična. Mislila sam da znam nešto o povijesti Afrike, ali sam se uvjerila koliko sam neupućena. Glavni junaci Isabelle i Taib u isprepletenoj europskoj i afričkoj romansiranoj povijesnoj priči kroz desetljeća se susretnu s Afrikankom Marijatom… Koliko su samo vrijedne deve u pustinji! I sad se u sebi smijem kad se sjetim kako me kolega s fakulteta pokušao “mijenjati” za 100 deva drugom kolegi iz Palestine. Još je ovaj drugi “podizao” cijenu na 120 deva i već mi dao novo ime Džemila (po njemu marokansko – proguglajte što znači). Uspoređujući ove podatke i ono što sam pročitala o vrijednosti deve u Maroku,  ispade da bih u Africi bila cijenjena 😉

Ksarova
Ksarova

Možda je kolega Palestinac stvarno bio iznimno bogat, a možda se samo glupirao. U svakom slučaju smiješne uspomene. Sve sam to promatrala nezainteresirano , kao da se nije radilo o meni i čudila se dokle ide ljudska glupost.

Kako bih sebi dočarala ono što sam čitala u knjizi, svaku večer sam  gledala slike iz saharskih putopisa. One iz oaze Ksar Ghilane noću su me fascinirale, pa su čak bile i na naslovnici Putopisa. To ja samo zamišljam da sam u Sahari, ali ne znam kako bih se stvarno tamo snašla. Nagon za preživljavanjem proradi kad se nađete izvan civilizacije.

Eto, u ovom postu preporuka odlične knjige i  7. nastavka ovog uzbudljivog putopisa, jer prolazak motorima kroz pustinju nije nešto što srećemo svaki dan. Znate li što su ksarovi? Još jednom zahvaljujem Antonu što je svoje dojmove i slike poželio podijeliti s nama u Putopisima.

PUTOPIS Ksarovi i ostala čudesa Tataouina i Matmate

Please follow and like us:

2 thoughts on “Sahara – 7. nastavak”

  1. O, Džemila! Vrlo poželjno ime.
    Ja proguglala i našla: Ime Džemila je arapskog porjekla. Značenje imena je lijepa, krasna, dražesna, ljupka.
    I sve to u jednoj riječi. Baš lijepo.

Comments are closed.

Scroll to Top