Cenote Sagrado

U zemlji starih Maya

“Bogata kulturno-povijesna baština Mexica, posebice arheološka nalazišta drevne civilizacije Maya, se fantastično uklapaju u prirodne ljepote istočne strane poluotoka Yucatana. Stare Maye često nazivaju Grcima Novog svijeta, zbog njihovih izuzetno naprednih dostignuća u astronomiji, matematici, graditeljstvu i umjetnosti.

Ako ste poput mene i volite da je na svakom putovanju prisutna bar mala doza avanturizma, ovi prostori vas neće razočarati. Na mojoj „must“ listi Yucatana, neizostavni su Chichen Itza i Tulum…

…Krenuli smo od Juego de Pelota, majanskog stadiona. Njihova igra loptom je jedan od najmističnijih elemenata cijele im kulture. Stadion čine dva kamena zida, ukošena pri dnu u obliku slova V, s vertikalnim kamenim obručem na svakoj strani. Između strana je prostor od nekoliko metara. U igri postoje dva tima. Igra se oko 3 kg teškom loptom, bez upotrebe ruku ili nogu – samo kukovi, ramena i leđa. Cilj je da se lopta nacilja kroz kameni obruč. Napad se završava ako lopta prođe kroz obruč ili ako se skotrlja niz kosinu. Mnogo se još uvijek nagađa o značenju i pravilima ove igre. Sudeći po broju pronađenih igrališta, te zapisima koji svjedoče o prizorima iz igara, igra je bila veoma popularna. Često je povezuju s krvavim žrtvenim obredima čupanja srca/odrubljivanja glave, ali po vjerovanju nekih ne onima koji izgube, nego pobjedničkoj ekipi!”

Ehli je ovo dvadeseti putopis koji nam je poslala, a  druga reportaža iz serijala Riviera Maya, puna zanimljivih pojedinosti, odličnih slika i svojstveno njenom načinu pisanja – obogaćena  humorom. Predstavit će nam Tulum i Chichen Itzu. Posjet Tulumu je odabrala kad je Lea imala 4 godine, jer nije mogla organizirati izlet u udaljenu Chichen Itzu sa tako malim djetetom. Prilikom drugog posjeta, nakon 8 godina,  su ciljano krenule upravo tamo;  naša autorica se dobro zakačila s lokalnim vodičem;  vidjele su čuvenu zmiju Kukulcana. Sve detalje putovanja  ne bih opisivala, povirite sami:

PUTOPIS U zemlji starih Maya

Please follow and like us:
Scroll to Top