Hong Kong iza leđa

Novi autor – U zmajevom gnijezdu

‘Sjedio  sam u Dohi na aerodromu, čekao dugu konekciju i kao bokser u ringu, s nestrpljenjem stajao ispred konopca, priželjkivajući udarac gonga za početak meča. Dok se  bliskoistočna noć na nebu gubila naspram nove zore nadolazećeg jutra dalekog istoka, negdje između vremena nenamještenih satova, oblaka i nebeskih silueta mog davno obećanog grada, Hong Kong mi se tada, poslije mnogo godina obratio i obećao mi ispričati priču o sebi, samo pod jednim uvjetom: da sva tri jutra, koja budem boravio u njemu popijem kavu s njim dolje na doku. Tu ponudu sam odmah prihvatio, a udarac gonga je označio kraj mog leta, a početak dodira sa nečim mnogo drugačijim od svega ostalog što sam vidio dotada. . .

…Hong Kong je grad-država koji je sada posebna administrativna oblast Narodne Republike Kine.  Naziv Hong Kong je približan fonetski izraz iz kantonskog naziva, što znači mirisna luka ili tamjanska luka. Grad ima jedno od najliberalnijih gospodarstava na svijetu i veliki je međunarodni financijski i trgovinski centar Azije. Jedan je od najgušće naseljenih gradova na svijetu sa 6544 stanovnika po kvadratom kilometru. 93,6% su etnički Kinezi a 6,4% ostale grupe. Nekada je bio britanska kolonija, a od 1997.god. je pod upravom Kine, s politikom „jedna zemlja dva sistema“. Za vrijeme drugog svjetskog rata bio je anektiran od strane Japana. Poznati su u povijesti “Opijumski ratovi”, koje je Kina vodila s Englezima i zapadnim silama, prvi od 1839-1842, drugi 1856-1860. godine, te je oba izgubila i bila je prinuđena predati grad Britancima. Grad s kraja 60. i 70. postaje jedno od stjecišta kineske mafije…”

Došlo je vrijeme za predstavljanje novog autora, Branislava, koji  želi  obavljivati kod nas na Putopisima. Podijelit će svoje impresije o Hong Kongu, gradu koji je sanjao u djetinjstvu gledajući filmove Bruce Lee-a.  U tekstu se prožima mnoštvo dobrih vibracija i lavina emocija koju je Branislav doživio. Hvala mu na pjesničkom pristupu pisanju, koji je krasio našu prvu autoricu, Slavicu. Dobro došao.

A sad se pripremite za čitanje –> U zmajevom gnijezdu – HONG KONG

Please follow and like us:
Scroll to Top