Sedma godišnjica Putopisa – imamo prvašića

Pokazali smo da možemo trajati i postojimo 7 godina. Putopisi.net mogu poći u školu, prvašić su 🙂  Malo statistike: imamo 328 putopisa, 53 autora, čitali/gledali su nas iz 171 države, prešli smo još prošle godine milijun posjeta. Autor koji ima najviše objavljenih putopisa je Voyager, čak 51 putopis. Surađujemo s HRT-om. U protekloj godini smo imali 4 gostovanja  u emisijama – Dobro jutro, Hrvatska i Hrvatska uživo.

Prije neki dan čitam kako  jedan Grk, poglavar u selu na otoku Kreti, nikad nije mrdnuo iz svog sela, ali je okupljao sve putnike, pozivao ih k sebi na jelo i piće i slušao satima njihove priče s putovanja. Tako je “vidio” svijeta i svijeta. Kad su ga pitali otkud mu takvo znanje kad nikad nije mrdnuo iz svoje Kandije, odgovorio im je da nije bilo potrebe (sve je saznao od drugih).

E pa nije baš da sam ja, urednica,  kao taj Grk, te ne mrdam iz svog mjesta, ali s brojnim putopiscima koji sudjeluju u ovom projektu sam “proputovala” država i gradova. Naučila sam mnogo uređujući i pripremajući za objavu putopise – o običajima i  kulturama raznih naroda, plemena, samo što još nismo doprli do nekog dvora.  Kapetan je skoro došao do sultana na Bruneju 🙂 Nasmijali smo se policajcu u Keniji što nam ga je predstavio novi autor Aldo, zgrozili primitivnom postupanju s mladim djevojkama u plemenu  Pokot. Aldo nam je još pisao o izvorištu Nila i Leipzigu. Voyager nam je kao insajder opisao život u Kazahstanu u 10 nastavaka, čak nam rezimirao top listu zašto otići / ne otići u Kazahstan. Andrea, nova autorica,  je živjela u Narviku u blizini polarnog kruga u Norveškoj, pa još posjetila fantastični Island, Rigu, Padovu i Skoplje. Ivana Cvitanušić  je opisala svoj boravak  u faveli u Brazilu, te posjet  Portugalu. Darko je jedrio po jadranskim otocima, u međuvremenu je krenuo na Drakulinu turu po Rumunjskoj i opisao je na svom blogu, nadam se da će i kod nas. Sad je trenutno na proputovanju po Albaniji i Grčkoj. Anton nas uvijek zabavlja putovanjima motorom, ovaj put sa suprugom i lijevim koferom prema Korčuli i Pelješcu, s ekipom je činio đir prema Alpama i nazad. Sam nam je pisao o Kambodži, čudesnom Angkor Watu, a u državi je je boravio par mjeseci. Davor je objavio angažirani putopis iz Palestine i Izraela, bio u New Orleansu, Vancouveru, Maroku, a Antonija, također nova autorica, nam u nastavcima opisuje Kinu. Kao nagradu smo imali posjet Istrialandu; zahvaljujemo Tanji na gostoprimstvu. Javila se i Marija, koja dugo nije pisala za nas, čekamo i njen uradak iz Istrialanda. U prošlom postu nam je pisao o proslavi Novih godina po svijetu novi autor Marko iz Beograda, a uskoro novi član putujuće družine postaje i Martina, koja živi u Lisabonu gdje radi kao prevoditeljica i fotografkinja, usput je  gastro turistički vodič.

Ovo je samo najkraći prikaz ovogodišnjeg rada.

Zadovoljstvo mi je kad se nađem s putopiscima. Jedva čekam popiti kavu s njima i volim kad mi se jave na prolasku kroz Dubrovnik. Pričamo kao prijatelji, s nekima sam to i postala 🙂

Zahvaljujem svim putopiscima na sudjelovanju i nesebičnom ustupanju slika i tekstova kako bismo imali što sadržajniji portal. Pišite i dalje jer zajednički stvaramo platformu za pomoć putnicima koji putuju u neku državu ili grad. Vaša pitanja koja stižu na portal ili facebook stranicu redovito prosljeđujem autorima i dobijete odgovor.

čokoladna-torta-sedmogodišnjica
čokoladna-torta-sedmogodišnjica

Što još dodati osim da vas opet želim počastiti virtualnom tortom. Posvećena je ljubiteljima tamne čokolade i svježih malina. Recept ću objaviti uskoro, dobila ga od Dubrovkinje Luči. Znate kad vas netko usred rada iznenadi ukusnim komadom čokoladne torte. Dobijete energiju i promijenite raspoloženje ma kako prije toga bilo 😀

 

 

 

Please follow and like us:

2 thoughts on “Sedma godišnjica Putopisa – imamo prvašića”

  1. Čestitke, velike čestike Putopisima i svim putopiscima koje urednica tako uspješno okuplja u veliku i skladnu obitelj.

Comments are closed.

Scroll to Top