Porto i Ajfelov toranj u lokvi vode

“Iako se, fizički gledano, ovaj putopis počeo pisati  nakon što nam je susjeda Portugalka s velikom euforijom u očima i glasu obznanila da su se ispod našeg balkona ugnijezdile lastavice, valja napomenuti da ga  je neka nevidljiva ruka (vjerojatno vlastitog entuzijazma) počela škrabati u trenutku kada sam izašla iz kuće s ruksakom koji je sadržavao minimalnu ručnu prtljagu (misleći da ću ostatak ruksaka napuniti bocama porta) znajući da će moja polazišna točka A (koja je, pogađate, grad Zagreb) kao odredište imati točku B (grad Porto). Taj glagol kretanja od točke A do točke B pričinjavao mi je neobično zadovoljstvo, naročito imajući u vidu moje simpatije ka luzofonskoj kulturi, a i zbog činjenice da mi je put u Portugal propao čak dvaput. Čini se da u staroj narodnoj sintagmi “treća sreća”, očito i postoji ponešto istine.

Katkada je teško zabilježiti sve lijepe trenutke, jednako kao i one loše (iako vam ovim spisuljkom želim prvenstveno prenijeti one pozitivne, dakako…) Fotografirati izvana i prenijeti vizualni dojam puno je jednostavniji zadatak nego predstaviti ono što je „fotografirano iznutra“- našim najboljim  fotoaparatom koji neprestano bilježi trenutke  širokokutnim objektivom mirisa, zvukova, okusa i čuvstava. Sklonost amaterskom bavljenju i jednom i drugom vrstom fotografije, kao i poticaj više bliskih osoba, nagnalo me da vam u kratkim crtama prenesem svoje „unutarnje fotografije“ Portugala  zabilježene  nadasve neobičnim fotoaparatom zvanim Ivana Cvitanušić…”

Vratolomije
Vratolomije

A kad osobno poznajete autoricu Ivanu, onda vam je putopis još slikovitijii, vedriji, ispunjen energičnošću. Tako mladu osobu punu entuzijazma, odavno nisam upoznala. Vjerujem kako njene grupe, koje vodi, to isto osjete i nagrade je povjerenjem i zanimanjem za priču. Neobično je što primjećuje i starije osobe pored sebe na putovanjima i uživa s njima komunicirati. Zapaža dosta umjetnosti, jer je i sama svestrana umjetnica – slika, fotografira, pjeva, komponira. Kroz kišu, koju većina nas ne voli,  vidi ljepotu prizora. Našla je poveznicu i uslikala na kraju putovanja  po Portugalu, koje je završilo u Parizu, Ajfelov toranj u lokvi vode.

Pripremite se na duže čitanje o Portugalu, Portu, Aveiri, Bragi i na kraju brzom obilasku Pariza.

PUTOPIS PORTO

 

Please follow and like us:
Scroll to Top