Kazahstan – 8. nastavak – Obijest putovanja

 

“Biti u ovako velikoj zemlji i ne dati priliku sebi otkriti barem dio zanimljivih krajeva i gradova bi bilo suludo, pa sam koristio svaku moguću situaciju, bilo poslovno bilo privatno, otići nekamo i otkriti neki novi dio zemlje. Prilično sam uspio, praktički vidio gradove svih petnaestak regija, osim dvije. Jedna od stvari koju sam svakako htio posjetiti je Bajkonur, ruski kozmodrom, no kako se to smatra ruskim teritorijem usred ničega u Kazahstanu, odlazak je prilično kompliciran i skup, tako da će to ostati nedosanjani san, vidjeti odakle su to Lajka i Jurij Gagarin poletjeli u svemir…”

Astana most
Astana most

Moram priznati da me Voyager prilično šokirao ovim naslovom koji mi je najavio na početku dogovora o serijalu Kazahstan za koji Putopisi.net imaju ekskluzivu 🙂 . Zanimalo me kako će najveći putnik našeg portala ovu tezu obrazložiti. Mi, koji smo prilično zaraženi virusom putitis, ali nemamo toliko kilometara u nogama, avionima, vlakovima, brodovima, nismo se susreli s ovom konstrukcijom – obijest putovanja. Kad sam konačno dobila tekst, dugo sam razmišljala o dubini izrečenog. Još nekoliko prijatelja mi se žalilo kako im je bilo dosta putovanja, aviona, presvlačenja, hotela. Izvukla sam zaključak (onako za sebe), koja ne uspijevam putovati koliko želim – putovanja mogu i dosaditi. Možda nas to malo utješi?

Ključna mi je ova Voyagerova rečenica: “Svakako nova spoznaja o sebi i načinu kako potrošiti novce i konzumirati nove destinacije. Postajem li neki drugačiji putopisac?!”

Nadamo se da je ovo bila samo kratkotrajna spoznaja i da će nas Voyager i dalje ‘voditi’ na svojim putešestvijama.

Svakako pročitajte putopis : Kazahstan za napredne 8 – Obijest putovanja

 

Please follow and like us:
Scroll to Top