Narvik – tri mjeseca u mraku na rubu svijeta

‘Oduvijek sam htjela posjetiti Norvešku, ali nikad nisam mogla zamisliti da ću se zadržati toliko dugo, niti da ću se naći baš toliko sjeverno. Kao EVS-ov volonter preselila sam se na devet mjeseci u jedno od zadnje naseljenih mjesta na sjeveru – Narvik. Nije to grad poput onih u kojima sam do sad živjela ili koje sam posjećivala, ali uz sve nedostatke, ima i ono nešto zbog čega u njemu uživam posljednja dva mjeseca.

Narvik je lučki grad smješten na fjordu okruženom mnoštvom visokih planina i nalazi se unutar 2000 kilometara od Sjevernog pola. Vjerujte mi, u svakom trenutku boravka ovdje osjećam da sam skoro na kraju svijeta. Jednostavno me prati takav osjećaj kad hodam ulicom, kad se penjem na neku od planina, kad plivam u fjordu..”

Aurora borealis 6. listopada 2015. (Lucije, ja i David)
Aurora borealis 6. listopada 2015. (Lucije, ja i David)

Rijetko stavim google mapu u uvodni post nekog putopisa, ali ovo je stvarno raritet! Andrea, jedna od naših novih autorica, boravi u gradu NARVIK  na sjeveru Norveške, 220 km unutar polarnog kruga  u jednom od najsjevernijih naseljenih mjesta  na svijetu. O tome piše i na vlastitom blogu. Kad se jedna djevojka iz naše države zaputi u takvu avanturu – raditi tamo 9 mjeseci, prvo joj želim reći: KAPA DOLJE! Volonterka je organizacije EVS (Europska Volonterska Služba). Andrea nije jedina koja je boravila u polarnom krugu od naših putopisaca. Imamo Vesnu M. i njen putopis Vatra i led; posjetila je ledeni hotel u Laplandu.

Vjerujem kako će vas Andrea posebno zainteresirati pisanjem o aurori borelais i njenom viđenju polarne svjetlosti, o ljepoti norveškog fjorda i gradića od 18000 stanovnika, o hrani koju jedu i ovdašnjem stanovništvu. Sve to izgleda neobično, ali kupanje u listopadu u hladnom fjordu kad je zemlja zaleđena je hrabrost kakvu ne pokazuju ni mještani.  A mi smo sretni što imamo još jednu “čudakinju” u Putopisima. To je za nas  vrlina koju objeručke prihvatamo 🙂

Ne propustite: NARVIK – tri mjeseca u mraku na rubu svijeta

 

Please follow and like us:
Scroll to Top