Atena, 1. i 2. dan, moje putovanje u Grčku

Konačno izvršavam obećanje dano pratitelju i suputnicima u grupi na putovanju u Grčku prije dva mjeseca i objavljujem prvi dio putopisa koji obuhvaća prva dva dana od četiri, koliko je put trajao. Inače, kao urednica, uvijek dajem prednost drugim autorima za objavljivanje radova.

Dobila sam inspiraciju ovaj produženi vikend i uživala sam prisjećajući se bijele Atene, gostoljubivih, ali usporenih Grka, te krasne ekipe s kojom sam se srodila ovih 4 dana putovanja. Nikad vedrija, opuštenija skupina ljudi, koja se većinom ne poznaje, uz čovjeka što vješto koordinara grupu, ne pokazujući nervozu u teškim trenucima i povezujući naizgled nekompatibline ljude. Ležeran, a pun informacija, pomalo nemaran, dobro upućen u povijest, ekonomiju i mitologiju. Prema svim putnicima isti tretman, bez izdvajanja ljubimaca.

Erehtejev hram 2
Erehtejev hram 2

A Grčka – zemlja u koju ćete se zaljubiti i poželjeti povesti svoje najmilije da je vide, jer teško se može slikama pokazati, a kamo li napisati ono što čovjek vidi, čuje i  osjeti na licu mjesta. Njihove prirodne ljepote – razuđena obala, planine, brežuljci, mora i ljudi koji cijene sebe i kulturno i umjetničko bogatstvo na kome leži njihova država , glavne su karakteristike za istaći u najkraćem opisu doživljenog.  Sve bijelo-plavo, stanovnici šaroliki, jezik ne liči ni na jedan koji sam prije čula. Iako nismo sretali previše izvornih Atenjana, oni su više u Pireju, i došljaci iz Azije i Afrike su se asimirali.

Zahvaljujem i mojim putopiscima Antonu, koji je opisao Grčku putujući motorom, te Darku za dane savjete pred samo putovanje. A njihovi tekstovi su mi cijelo vrijeme bili u “ušima” i, iako prvi put u Grčkoj, činilo mi se da sam je u nekom snu već vidjela.

A  sad pročitajte putopis ATENA – 1. i 2. dan.

 

Please follow and like us:
Scroll to Top