Putopis Hong Kong, Bruce Lee i Mujo

“Kakve veze Hong Kong ima s Mujom, zapitat ćete se. Ako ne znate, onda dopustite da vam ispričam stari vic:

Mujo:  Haso bolan, zašto ne kupiš kola?
Haso:   Dobro veliš, baš nešto s Fatom pričam da kupim fiću.
Mujo:  Ma daj, kakav Fićo. Kupi BMW.
Haso:   Zašto sad BMW? Skup je brate.
Mujo:  Kako zašto? Pa u Visokom si za 20 minuta! Fićom ne možeš ni za sahat!

I tako prođe neko vrijeme, kad Mujo vidi Hasu u fići.

Mujo:  E vala Haso, džaba tebi pričati. Ja ti fino velim da kupiš BMW, a ti opet fiću!
Haso:   Ma znam, ali nešto razmišljam – kog ću vraga u Visokom?!

Tako se i vi možete zapitati – kog ću vraga u Hong Kongu? Dobro, Bruce Lee, ali što još? Odgovor je: ekonomija. Koja se zapadna država može pohvaliti velikim budžetnim suficitom, niskim porezima, vrhunskim bankarstvom, minimalnom državnom regulativom, stabilnom valutom, zlatnim rezervama… Odgovor: niti jedna jedina!! Hong Kong ispunjava sve navedene uvjete i s razlogom se smatra rajem za poduzetnike, s najslobodnijom ekonomijom u svijetu. Jedina konkurancija mu je Singapur…”

Kako je obećao prije mjesec dana, Sam je napisao putopis o Hong Kongu, pravom raju za poduzetnike, modernom gradu koji je izgrađen na otočju i za koga su  se u prošlosti  borile svjetske velesile Japan, Velika Britanija i Kina. Dugo je bio britanska kolonija, čak 99 godina, a transferiran je u Narodnu Republiku Kinu 1984. mirnim putem, sporazumom Velike Britanije i Kine.  Poseban je region s velikim stupnjem autonomije od 1997.

Mene asocira na knjige Lise See – Djevojke iz Šangaja i San o sreći,  u kome je Hong Kong jedina veza sa Zapadom napaćenog naroda Kine u vrijeme invazije Japana na Kinu i dvadeset godina poslije u vrijeme Maovog komunističkog režima.

Pročitajte Samovo duhovito i jezgrovito vođenje Hong Kongom, ili, ako želite samo kratak uvid – pozicionirajte se na poglavlje Što vidjeti.

Putopis Hong Kong, Bruce Lee i Mujo

Nije lako parirati Samovom humoru, ali jedno pitanje za njega: Jesi li upoznat s činjenicom da zbog kipa Bruce Lee-u nisi morao ‘potegnuti’ do Hong Konga? Ima ga i u Mostaru, gdje su mu podigli spomenik!

Please follow and like us:
Scroll to Top