Održana Stolačka tarča – prvi srednjovjekovni sajam u BiH

Dana 2.5. 2015. održana je Stolačka tarča, prvi srednjovjekovni sajam u BiH, na tvrđavi Vidoški iznad Stoca u organizaciji JU Radimlja i grada Stoca. Program je bio bogat i počeo je u 12:00h;  svaki sat se izmjenjivao novi sadržaj, završivši u večernjim satima koncertom.

Stolačka tarča
Stolačka tarča
Ante Vujnović sa vitezovima
Ante Vujnović sa vitezovima

Značenje riječi tarča (targe, tarsche) – štit – konjanici su u srednjem vijeku nosili ovalne i četvrtaste štitove zvane tarča. *

Vitezovi za stolom
Vitezovi za stolom
Porcija srednjovjekovnog lonca
Porcija srednjovjekovnog lonca

Ekipa portala Putopisi.net je bila na otvaranju, probala srednjovjekovni lonac, koji je pripremio chef Goran Raguž, pregledala šatore, mjesta okupljanja vitezova, rekvizite koje su izložili i promatrali smo vještine koje su demonstrirali. Kasnije su održana predavanja o srednjovjekovnoj bolnici i spravama za mučenje, predstava renesansnih plesova, uprizorenje bitke za osvajanje Vidoške tvrđave i vatreni show.

Borba mačevima
Borba mačevima
Borba kratkim mačem
Borba kratkim mačem

Domaćini su se izuzetno potrudili i da nije bilo tako promjenjivo vrijeme, vjerujem kako bi bilo mnogo više posjetitelja. Program je bio prilagođen svim uzrastima i generacijama. Djeca, a i odrasli, zainteresirano su promatrali mačevanje i streličarstvo, te su se slikali s vitezovima i damama, koji su paradirali na prostoru stare tvrđave u bogato ukrašenim odorama raskošne crvene i žute boje. Uočili smo goste iz Zagreba, Varaždina i Orahovice. Osim srednjovjekovnog lonca, koji se sastojao od leće, krompira i mesa sa začinima, mogla se naručiti druga hrana (npr. ćevapi) i sokovi, te pivo i vino.

Grad Stolac i njegovi stanovnici su bili ljubazni i pažljivi, promatrajući nas koji smo došli iz drugih gradova i država. Imali smo i poseban tretman 🙂 Parkiranje koje u drugim gradovima predstavlja ogroman problem, ovdje je bilo jednostavno.

Streličari
Streličari
Rukotvorine
Rukotvorine

Naša potomkica se probala  prvi put služiti lukom i strijelom gađajući u metu prilično uspješno i poželjela je dogodine dovesti svoju srednjoškolsku ekipu, koja voli ratničke vještine, da se na ovom mjestu okušaju. Urednica i potomkica su  imale namjeru probati mačevanje, ali nismo vidjele zaštitnu opremu, a  i demonstriranje vještine od strane majstora mačevanja se učinilo previše složeno za početnika.

Pripreme
Pripreme
U iščekivanju
U iščekivanju

Nadam se da će uspješnost prve organizacije Sajma biti poticaj za sljedeće održavanje ove atrakcije.

* (izvor: enciklopedija.hr)

Please follow and like us:
Scroll to Top