Karibi iz brodskog dnevnika Kapetana

Ljepota različitosti stilova pisanja  i kutova promatranja putopisaca,  odlika su ovog bloga suradnji.  U našoj šestoj godini postojanja autori su se tako izviještili u praćenju detalja i snimanju, da je veliko uživanje čitati i priređivati tekstove i slike kako biste vi, čitatelji,  dobili što cjelovitiju predstavu pojedinog grada, područja, države ili više državica.

Kapetan nam dugo nije pisao, ali kad smo bili negdje na 400000 čitanja, našalila sam se s njim i on je obećao slanje putopisa za milijun čitanja. U tom trenutku je to izgledalo nevjerojatno i kao znanstvena fantastika, ali došao je i taj dan i pređosmo milijun posjeta. Kapetan je ispunio obećanje i poslao veliki putopis  o Karibima prepun informacija iz kuta jednog morskog vuka. Poznavanje povijesti Latinske Amerike, njihove književnosti i glazbe, uz geografiju i meteorološki prikaz  je integrirano u tekst. Autor nam opisuje teškoće naroda Latinske Amerike, stalna osvajanja europskih kolonizatora kako bi se domogli velikih prirodnih bogatstava i ljepote karipskih otoka. Isprepliću se u rečenicama i humoristični elementi s otkačenim slikama, ali i vrlo uzbudljivi – opis uragana Sandy, također popraćeni slikama. Kao urednici, prirediti nešto ovako kompleksno je pravi izazov i traži malo duže vrijeme rada .

Dere Sandy
Uragan  Sandy

Nadam se da će i drugi putnici, čitatelji i autori “upiti” i prihvatiti:  što treba znati o Karibima, Odiseju posmrtnih Kolumbovih ostataka, Haiti –  previranja i smjena vlasti, nešto o Antilima, priču sa St. Croix otoka i Bandjalajka,  o Portoriku, Arubi, Carasi, uraganu Sandy i na kraju preporuka – što posjetiti.

Rijetko netko od nas običnih smrtnika, putnika,  može vidjeti Karibe iz ove perspektive – morske, iz zapovjedne kabine ogromnog tankera,  niti snimiti slične fotografije, niti biti u oku uragana, prema tome uživajte u segmentima brodskog dnevnika i fotkama koje je Kapetan nesebično podijelio s nama.

PUTOPIS KARIBI – Kapetanova priča

 

Please follow and like us:
Scroll to Top