Koze na stablu argana

Maroko – zemlja glasnija od Dalmacije?

“Marrakesh – Maroko totalno drugačiji od svega dosad viđenog! Nakon trosatnog leta iz Zuricha slijećemo doslovce u centar grada. Oko nas s lijeve i desne strane i tlo i zgrade, sve u istim nijansama smeđe-žuto-narančasto, sve osim neba koje je tirkizno plavo.

Smještene smo u luksuznim Angsana Riad`s (oli ti ga Angsana kućama) a taksista nas iskrcava na jednom malenom trgu prepunom ljudi, auta, motorina, bicikla, konjskih zaprega – jednom riječju mravinjak. Dočekuje nas ljubazni domaćin i u tren zgrabi naše kufere, te krene uskim uličicama, a mi za njim. Gledamo neuredne otpale fasade, uličice smrde na mokraću… on brzo gazi , na kraju krajeva ima naše kufere pa nam ništa drugo i ne preostaje nego da ga slijedimo. Zaustavlja se ispred vrata, pred ogromnim visokim zidom, na kojima osim otvora nalik na puškarnice ne vidim ništa drugo. Ulazimo u predvorje i pred nama se otvara neki drugi svijet – mala, bajkovita, prekrasno uređena kuća u kojoj kao da je vrijeme stalo. Sve je u tipičnom marokanskom tradicionalnom stilu kao da ti pred očima lete slike iz nekih davnih vremena…”

Nakon dužeg vremena putopis nam je poslala Aleksandra, autorica Barcelone i Moje portugalske avanture. Njena Barcelona je jedna od najposjećenijih priča s ovih stranica, također i najtraženiji pojam iza putopisa. Autorica je veoma svestrana osoba; objavljivali smo njene uspjehe s klapom Mareta, još pleše i dosta putuje. Raduje nas njen povratak pisanju, jer nije tip osobe koja je za cyber druženja, ne provodi previše vremena za kompjuterom, osim kad mora. Druženje s njom treba doživjeti – uvijek je to neka festa, mnogo ljudi, a ona vesela-sve zabavlja i stalno iznosi neke delicije. Rijetko je sama, uvijek u pokretu.  A kad putuje, zapaža neobične detalje i prati psihologiju lokalnih ljudi. Javila nam se iz Maroka, poslala slike i pozdravila sve putopisce. Već tamo je počela pisati putopis, tako da ga nismo dugo čekali. Što obećala, to ispunila 🙂

Neću vam previše opisivati što sve slijedi, najbolje pročitajte putopis Maroko – zemlja glasnija od Dalmacije?

Please follow and like us:
Scroll to Top