Ipanema

Putopis Rio de Janeiro – Siječanjska Rijeka

Nakon duže vremena imamo putopis iz Južne Amerike i to po prvi put iz Brazila! Arjana je proljetos boravila tamo;  potrudila se i složila putopis, te odabrala slike s putovanja.  Zahvaljujemo autorici koja pored svih svojih angažmana unutar Hrvatske i izvan nje nađe vremena i za Putopise.

U prijevodu s portugalskog ime grada Rio de Janeiro znači Siječanjska Rijeka. Kako je ovih dana veoma aktualan zbog Papinog posjeta, čak kažu da će čuvenu četvrt grada  i još poznatiju plažu Copacabanu prezvati u Papacabanu, Putopisi šalju svoj trag ovom lijepom južnoameričkom gradu preko naše Arjane.

Upoznala nas je svojim nenametljivim stilom s najvažnijim dijelovima  grada, običajima južnoamerikanaca, hranom i pićem; svoj osobni doživljaj podijelila s nama putem teksta i fotografija.

Glava šećera
Glava šećera

Ne mogu a da vam ne napišem moju asocijaciju na Rio de Janeiro. Uvijek se nasmijem anegdoti svoje potomkice. Naime, u školi su trebali napisati što je stvorio čovjek vlastitim rukama, a što je djelo prirode. Nju je fascinirala planina Kocka šećera i kip Krista i kaže dijete na satu kako se i planina i kip nalaze u Rio Mare de Janeiro. Pita me  poslije nastave: “Mama, a zašto se učiteljica meni smijala?” Bila je negdje prvi/drugi osnovne škole.

Vratimo se putopisu, pročitajte i  promatrajte kako se jedan od najpoznatijih i najvećih kipova na svijetu – Krist Otkupitelj postepeno ukazuje ispod magle i još nešto: Ipanema je druga četvrt u Riju s također prekrasnom plažom poput Copacabane, ali ne toliko poznatom kod nas. Arjana nam preporučuje poslušati i Sinatrinu pjesmu:”Girls from Ipanema

PUTOPIS  Šećer u Južnoj Americi

 

Please follow and like us:
Scroll to Top