Recepti BiH – Najdraža mamina tamna rolada

Vjerujem kako svi imate neki kolač koji obožavate od djetinjstva. Kad god  je nas mama pitala koji će nam kolač napraviti, mi smo  birali upravo ovaj. Zašto nam se toliko sviđao? Kremast je, topi se u ustima,  lijepo izgleda  zbog posebne “gravure” vilicom 🙂 i  uvijek uspije. Svakako sam mamin recept prepisala čim sam počela sama izrađivati kolače. I moja djeca ga obožavaju. Sigurno će i potomkica uskoro prepisati recept u svoju knjižicu recepata – samo da se malo odvaži na izradu biskvita – rolade. Recept ponekad koristim  i kao tortu u obliku srca. Dugo sam se mislila podijeliti ga s vama, ali kako stižu putopisi u ogromnom broju, recepte ostavim po strani.

tamna rolada - posluživanje
tamna rolada – posluživanje

U međuvremenu su nam se javili urednici sa stranice Svajela.hr, što je tražilica recepata s blogova i web stranica s receptima. Predložili su suradnju – da im se i mi pridružimo. Prihvatila sam ponudu naglasivši kako smo ipak prvenstveno putopisi, a manje recepti. Nama su recepti  u manjini, ali ne manje važni. Evo doprinosa i toj novoj tražilici gdje nas indeksiraju.

MAMINA TAMNA ROLADA

 

sastojci - miješanje
sastojci – miješanje

 

rolada prije pecenja
rolada prije pecenja
pečena rolada - motanje
pečena rolada – motanje
raspoređivanje kreme
raspoređivanje kreme
rolanje rolade
rolanje rolade
krema odozgo
krema odozgo
gravura
gravura
rolada - presjek
rolada – presjek

Sastojci biskvit:

6 jaja

18 dag šećera

3 dag brašna

3 dag kakaoa

Sastojci krema:

1 maslac

3 žumanjka

1 jaje

2 dl hladnog mlijeka

15 dag šećera

2 žlice oštrog brašna

Izrada:

Pomiješati brašno s kakaom. Umutiti žumanjke s pola šećera i posebno snijeg od bjelanjaka s drugom polovicom šećera. U žutu smjesu dodavati pomalo brašna i snijeg lagano miješajući. Gotovu smjesu izliti na lim na kome je papir za pečenje. Rasporediti ravnomjerno. Peći 10-tak minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C.  Pečenu roladu istresti na kuhinjsku krpu posutu s malo kristal šećera kako se ne bi prilijepila. Brzo zarolati i ostaviti da se ohladi.

Umutiti u posudi žumanjke i jaje, te šećer, na kraju dodati brašno i malo mlijeka (od 2dl). Skuhati mlijeko – ostatak od 2dl. Skuhano dodati u smjesu, izmiješati i vratiti ponovo na kuhanje na tihu vatru brzo miješajući. Kad se krema zgusne, maknuti s kola i ohladiti. U ohlađenu kremu dodati umućen maslac.

Razmotati biskvit i namazati s 2/3 kreme.Trećinom kreme namazati roladu s vanjske strane. Na kraju napraviti gravure vilicom. Staviti u frižider na hlađenje. U slast!

 

 

 

Please follow and like us:
Scroll to Top