Završetak trilogije – Transsibirska željeznica – Peking

“Peking je grad koji sigurno može zadovoljiti i najizbirljivije i najzahtjevnije turiste. To je grad je  koji odiše poviješću i tradicijom i u kojem se na svakom koraku može vidjeti neki simbol moći. Kad  ga napuštate, o njemu razmišljate i želite se vratiti kad tad! S Pekingom završavam svoju planiranu putopisnu trilogiju koja će se igrom slučaja pretvoriti u kvadrilogiju ili možda u nešto i s još više nastavaka. Uglavnom, bit će još 😉 “

Božo i Sven su ulazak u Kinu doživjeli bučno – Kinezi su prebacivali cijele kompoziciju vlaka u nova podvožja, jer se širina tračnica razlikuje od ruskih, mongolskih ili nekih drugih željeznica. Prvi susret s ogromnim gradom-Pekingom nije bio obećavajući, jer ih je odmah dočekao “taksist” koji ih je prevezao do hostela za veliku svotu novca. Kroz cijeli putopis se proteže razmišljanje o Azijatima, kako su samo domišljati da vas obrlate, ako niste spremni cjenkati se i pregovarati. Ovo je poznato našim čitateljima iz Voyagerovih obilazaka Azije.

Slika 15. „Ako želiš vidjeti dalje, moraš se popeti više“
Slika 15. „Ako želiš vidjeti dalje, moraš se popeti više“

Naši putnici su obišli Zabranjeni grad, Kineski zid, moderni Peking, olimpijsko selo i još mnogo toga. Kako su probali “kinesku patku”, kako su dobili napornu samoproglašenu kinesku vodičicu po Zidu? Odakle je Tolkien u Gospodaru prstenova pokupio ideju o slanju dimnih signala obavještavajući da je napadnut Gondor?  Puno toga će vas zaintrigirati prilikom čitanja opisa ovog putovanja.

PUTOPIS :  Završetak transsibirske željeznice – PEKING

Please follow and like us:
Scroll to Top