Arapska kuhinja – recept iz Libanona – kofta s tahinijem

Evo još jednog recepta iz arapske kuhinje koji nam je napisao i izradio autor sajta www.mojputopis.com. Kofta su kuglice mljevenog mesa  ili mesne štruce  bogate začinima, spravljane na različite načine, a karakteristične su za više kuhinja: Srednji Istok, Južnu Aziju i Balkan. Mljeveno meso može biti govedina, piletina, janjetina, ovčetina ili  mješavina, ovisi o kraju gdje se radi. Negdje se čak rade i od škampa i ribe. Ovdje će biti predstavljena libanonska verzija s goveđim mljevenim mesom.

Kofta s tahinijem

1/2 kg mljevenog mesa (govedina)

5 krumpira

2 šalice grčkog jogurta

1/3 šalice limunovog soka

1 šalica vode

1 žlica mljevenog češnjaka

2 žličice soli

1/2 šalice tahini

1/2 šalice mljevenog luka

1 žlica 7 libanonskih začina

1/2 šalice badema

1 žlica maslinovog ulja

peršin

kofta s tahinijem
kofta s tahinijem

 

Grčki jogurt – ako ga ne nađete u dućanu postoji više načina kako ga možete napraviti sami ali najlakše je uzeti čvrsti jogurt, u cjediljku staviti filter za kavu ili gazu i na to izvrnuti jogurt. Pustiti ga preko noći da se ocijedi u frižideru.

 

Tahini – najbolje je napraviti ga kod kuće. Dvije šalice sezama peći u pećnici na 200°C 4-5min dok sezam dobije zlatnu boju. Treba paziti da ne posmeđi. Samljeti ga u blenderu zajedno sa 1/4 šalice običnog ulja. Dobije se srednje gusta smjesa i to je tahini.

 

7 libanonskih začina (nemojte ih miješati sa 7 arapskih začina koji se razlikuju) možete isto sami napraviti. Trebaju vam crni papar, đumbir, muškatni oraščić, cimet, klinčić, piskavica (sjeme), piment (jamajkanski papar) –  sve to u mljevenoj formi. Svaki začin mora imati jednaki udio u smjesi, sve to zamiješati kako bi se dobio 7 libanonskih začina koji se koriste u libanonskoj kuhinji. Piskavicu sam našao u malim specijaliziranim dućanima, u velikim centrima nisam.

 

 

– Dobro pomiješati meso, 1 žličicu soli, 7 libanonskih začina i luk.

– Rastegnuti meso u okruglu posudu i na kraju prstima napraviti rupe po cijeloj površini.

– Krumpir narezati na ploške i premazati ga maslinovim uljem i malo soli. Pekao sam ga u vrećici za pečenje kako se ne bi isušio.

– Meso i krumpir peći odvojeno 25 min. na 200°C

– Posebno pomiješati grčki jogurt, tahini, pola žličice soli, češnjak, limunov sok i vodu. Smjesa ne bi trebala biti gusta. Pomiješati i pirjati 5 min.

– Poslagati krumpir po cijelo površini mesa i zaliti sa pirjanom smjesom (smjesa treba lako pokriti cijelo meso ispod krumpira), staviti u pećnicu na dodatnih 20 min na 200°C.

– Kad izvadimo jelo iz pećnice dodati po površini peršin i bademe koje smo prethodno malo zapržili na maslinovom ulju.

S obzirom da u ovom jelu ima malo više začina mnogima možda neće biti po volji dok će se drugi gušiti u tome. Začini se osjete u mesu dok su krumpiri i prelijev blago kiselkasti. Kod pripreme prelijeva pripaziti na količinu limunovog soka jer ako ne volite previše kiselo trebali bi ga stavljati manje nego je u receptu. Recept je preuzet sa www.dedemed.com (ima i dobar video) i blago modificiran u vezi temperature i vremena kuhanja. Umjesto originalnih pinjola upotrijebljeni su bademi.

Please follow and like us:
Scroll to Top