Slika 8. Restoran u mongolskom vlaku

Drugi dio trilogijeTranssibirska željeznica 2012, Moskva – Irkutsk, Ulan Bator-Peking

“Transsibirska željeznica je sinonim za putovanje vlakom, a ‘vozi’ od St. Petersburga do Pacifika desetak dana. To je putovanje o kojem sam puno čitao tako da je ideja o ovoj avanturi dugo tinjala u meni. Htio sam proći putem mongolskih osvajača, vidjeti Put svile, okusiti pravu vodku i omirisati zvjezdano nebo Mongolije. Eto, nakon dugo vremena stvari su se jednostavno posložile, uštedio sam nešto love, imao slobodnog vremena i sjeo sa Svenom na vlak u novo životno iskustvo.

Duljina   glavnog   pravca   od   Moskve   do   Vladivostoka   iznosi   9.288,2   km,   prolazi   kroz   osam vremenskih zona i najduža je željeznička pruga na svijetu. Putovanje „transsibirskom magistralom“ bila je naša prvotna ideja, ali kako se putovanje približavalo tako su se naše želje mijenjale pa je transsibirska avantura postala samo suhoparno prijevozno sredstvo do naših novih ciljeva, Mongolije i Kine…”

S nestrpljenjem ste čekali drugi nastavak ovog putovanja, pitali ste me kad će doći na red  Božino viđenje transsibirske željeznice. Irkutsk zovu Parizom Sibira, što autor misli o tome? Je li Bajkalsko jezero ostavilo pozitivan dojam na naše putnike? Je li bura stvarno hladan vjetar 🙂 Kako se sporazumijevati u Mongoliji, koje jezike govore? Što je to gera? Što sve nosi naziv po čuvenom mongloskom osvajaču Džingis Kanu? Kako su se Sven i Božo raspravljali s lokalnim vodičem odakle je Marko Polo koji je zaslužan za pojavljivanje i širenje katoličanstva u tom udaljenom kraju pod plavetnim nebom.  Jesu li uspjeli u svom naumu dati značaj Hrvatskoj, Korčuli, Dubrovačkoj Republici…

PUTOPIS Transsibirska željeznica Moskva-Irkutsk, Ulan Bator-Peking

Please follow and like us:
Scroll to Top