Putopis Cipar (sjeverni dio i Nikozija)

“Veliki hit ovog ljeta u BiH, pa rekao bih i u Makedoniji, jeste ponuda ljetovanja na otoku Cipru, i to na njegovom sjevernom dijelu, poznatijem kao Turska Republika Sjeverni Cipar.

Taj dio otoka Cipra u državno-političkom smislu je nastao nakon invazije Turske na tlo Cipra s ciljem zaštite turskog stanovništva od etničkog čišćenja koje su sprovodili ciparski Grci. Riječ je o dijelu koji nije međunarodno priznat, tako da kad letite avionom na Sjeverni Cipar, morate prethodno sletiti na neki od aerodroma u Turskoj, vjerojatno zbog toga što izvan Turske, taj aerodrom važi za ilegalan. Turska je, ako se ne varam, jedina koja priznaje Sjeverni Cipar kao državu. U mom slučaju, slijetanje je bilo u Izmiru, i to bez izlaska iz aviona.

ljetovaliste Lapta- kraj Kyrenije
ljetovaliste Lapta- kraj Kyrenije

Aerodrom na Sjevernom Cipru zove se Ercan i ne razlikuje se mnogo od aerodroma turističkih centara širom Mediterana. Ima free-shopove, standardnu robu i izgleda sasvim ok. Kada dođete na pasošku kontrolu, predajete prethodno ispunjen formular (vizu) na osnovu čega prolazite, bez da se to evidentira u vašem pasošu.

Sjeverni Cipar prožet je mrežom suvremenih puteva i sastoji se od nekoliko manjih, pretežno primorskih gradova, od kojih je najveći Kyrenia, koja je otprilike veličine Makarske. Istakao bih Famagustu, u kojoj nisam bio, kao još jedan nešto veći grad, u kojem se nalaze vrijedne znamenitosti, zbog kojih mi je žao što nisam posjetio i taj dio otoka. Po priči drugih, bilo mi je žao što nisam vidio Varoshu, tzv. grad duhova, u kojem nitko ne živi, niti boravi, još od 1974., a koja se, kako sam shvatio, nalazi pored Famaguste. Famagusta se inače na turskom, kao zvaničnom jeziku Sjevernog Cipra, zove Gazimagusa, ili skraćeno samo Magusa, a Grci je zovu, ako se ne varam, Amohostos…”

Ovo proljeće sam dobila brošuru od jedne agencije s njihovom ponudom za ljetovanje i upravo sam “bacila oko” za posjetiti Cipar. Razmišljala sam kako bi bilo lijepo otići. Plan nismo ostvarili, jer smo imali obaviti  neke radove u stanu. Kao iznenađenje, dobijem tekst upravo iz Cipra i to sjevernog dijela. Zahvaljujem Edinu, koji nam se prije javio izvješćem iz Albanije, Komentar o Albaniji; ovo mu je drugi putopis kod nas. Autor je iz susjedne nam Bosne i Hercegovine,grada  Sarajeva, odakle imamo veliku čitanost. Pozdrav  mom dragom Sarajevu 🙂

Ovdje možete pročitati nastavak teksta –> PUTOPIS  Cipar, sjeverni dio i Nikozija

Please follow and like us:
Scroll to Top