Hrvatska -Transsibirska željeznica – Kina – Peking nastavak

Opis putovanja ostvarenog 1986. je došao do svog petog nastavka – obilaska Pekinga. Veliki broj povijesnih činjenica upotpunjen slikama i video klipovima će vas sigurno zainteresirati. Pogotovo one koji imaju respekt prema toj staroj civilizaciji prepunoj inovativnosti. Ako ste čitali o kineskim carevima, caricama, njihovim palačama, načinu života  u Kini, ovaj putopis će vam omogućiti povezivanje pročitanog sa slikama. Osim carskih palača, hramova, grobnica, Tkalčići su obišli i Kineski zid, ZOO i Prirodoslovno-povijesni muzej (preporuka obići).

Nebeski hram
Nebeski hram

Prvobitna svrha Kineskog zida  je bila zaustaviti barbarske napade sa sjevera. Je li on zadovoljio zadaću zbog koje je izgrađen? Koliko dugo je građen i koje su mu dimenzije? Ta građevina je inspiracija i mnogim glazbenicima najviše zbog svoje impozantnosti. Pa jedino je on prepoznatljiv na Zemlji prilikom snimanja iz svemira! Navest ću samo dva primjera glazbenika koji su mi pali na pamet: splitska grupa Kineski zid i britanska Morcheeba. Splitska  grupa je dobila naziv po zgradi u kojoj su živjeli osnivači grupe Kineski zid – braća Dvornik. Grupa Morcheeba je imala koncert 2003. u Pekingu, a napravili su video klip prije koncerta upravo na Kineskom zidu.

Bob Dylan je uspio održati koncert prošle godine u Pekingu usprkos strogoj cenzuri njegovih tekstova od strane kineskih vlasti .

Vratimo se 1986. i našim autorima. Tkalčići su prilikom izlaska iz ZOO-a upoznali  zanimljivog mladića – Kineza,  koji ih je poslije vodio  do Ljetne palače na Kunming  jezeru. Mladenka ga je čak i intervjuirala. U putopisu imate snimke razgovora.

Sad malo o hrani: od kineske hrane najrazvikanija je kineska patka. Je li lako doći do restorana i dočekati red za čuveni kineski specijalitet?

PUTOPIS Kina – Peking – obilazak

 

Please follow and like us:
Scroll to Top