Vozačka dozvola Fernanda Alonza izdana u Albaniji?

“Vozačka dozvola Fernanda Alonza izdana u Albaniji” – vrištali su novinski natpisi po Španjolskoj, pričao nam je vodič. Naime, lokalna albanska televizija je putem skrivene kamere htjela razotkriti lanac švercanja  vozačkim dozvolama. Podmetnuli su slike Alonza i za par dana su ih šverceri nazvali, ne prepoznavši vozača formule I. Malo su se čudili imenu, jer nije albansko, ali ih je novinar uspio uvjeriti da živi vani, pa je malo promijenio ime, prilagodio ga španjolskom. Napravili ljudi ganz novu vozačku za proslavljenog vozača!!!

Ovu priču smo čuli vozeći se prema Kruju, meni najzanimljivijem posjećenom albanskom mjestu na ovom izletu, kojim završavam ovaj trodijelni serijal iz Albanije. Nekako gledajući kako se vozi po Albaniji teško netko može povjerovati da su iznjedrili jednog takvog majstora vožnje.

Ako vam se svidjelo ovo što smo mi vidjeli  i doživjeli – slobodno pišite! Organizatori putovanja su bili Nave  iz Dubrovnika, a agenti  s albanske strane Shkodra Travel.

Skenderbegov mauzolej
Skenderbegov mauzolej

“…Skender begovo ime je Gjergj Kastrioti (1405-1468). Pripadao je otmjenoj obitelji Kastrioti. Služio je u elitnoj turskoj postrojbi, ali je dezertirao u Albaniju za vrijeme bitke kod Niša  i poveo svoj narod u borbu protiv istih tih Turaka. On je ključna figura albanskog nacionalnog  buđenja, njihov nacionalni heroj. Uspio je okupiti sve bez obzira na vjeru – tzv. princip čačkalice. Na taj način su dugo odolijevali  turskoj invazijii. Zadnji u Europi su pali pod njihovu čizmu…”

A sad pročitajte :

PUTOPIS – KRUJE –  Balkon Balkana

Please follow and like us:
Scroll to Top