Kutna Hora – skriveni dragulj Republike Češke

“Kutna Hora je poznata po svojim rudnicima srebra. 1142. godine osnovan je prvi cistercijanski samostan u Češkoj pokraj sela Sedlec. Krajem 13. stoljeća rudarsko naselje Stara Kutna uskoro je postalo bogati kraljevski grad. 1300. kralj Vaclav II inicirao je monetarnu reformu i donio zakon o rudarstvu. Zahvaljujući svojim resursima Kutna Hora je poduprla ekspanziju češkog kraljevstva i s pravom se smatra riznicom zemlje. Činjenica da je američki dolar dobio ime po tolaru, srebrenjaku Kutne Hore,  samo je jedan primjer velikog utjecaja ovog grada. 1995. njegovu jedinstvenost i povijest priznao je UNESCO,  uvrstivši ga u svoj popis svjetske kulturne baštine….”

Ana nam je pripremila svoj drugi putopis, koji sam sa zanimanjem pročitala. Njen stil je pisati kraće, ali sa što više osobnih dojmova.Odavno nismo imali nešto ovako misteriozno i jezivo… A tek slike… Za Kutnu Horu autorica je čula u djetinjstvu, jer je obiteljski povezana s njom. Je li to imamo porijeklom Čehinju među putopiscima, Ana?

Kandelaber od kostiju
Kandelaber od kostiju

Pretpostavljam kako ni vi niste čuli za kosturnicu u Sedlecu, predgrađu Kutne Hore. Crkva Svih Svetih sadrži oko 40000 ljudskih kostiju od kojih su napravljene sve dekoracije u unutrašnjosti kapelice. Cijelu priču možete pročitati u novom putopisu:

Kutna Hora – skriveni dragulj Republike Češke.

Please follow and like us:
Scroll to Top