Grčka – Peloponez (Mikena, Epidaur, Olympia…)

U trećem nastavku Grčke Anton je na motoru sa svojom suputnicom obišao Peloponez – Mikenu, Epidaur, Olympiju, a smjestili su se u Nafpliu i poslije Mesalongi.

Nedavno sam čitajući Sidney Sheldona – Drugu stranu ponoći, pronašla  kako je nastalo ime grčkog poluotoka – junak Pelop(s) se poslužio lukavstvom .

Stari amfiteatar u Epidauru
Stari amfiteatar u Epidauru

“…Legenda kaže da je kralj Elide Oinomaos, sin boga rata Aresa, uživao u konjskim trkama sa zapregom i da je protivnike nakon pobjede ubio. Boljemu od sebe obećao je kraljevstvo i svoju kćerku Hipodamiju. Kralj je sve do pojave prosca Pelopa, Tantalova sina, ubio trinaest prosaca (zbog toga se broj trinaest smatra nesretnim). Pelop se, kako legenda kaže, poslužio lukavstvom i kočijašu Mirtilosu obećao pola kraljevstva ako izvadi vijak iz kotača kraljeve kočije. Zahvaljujući toj prijevari, u legendi nazvanoj lukavstvom, Pelop je usmrtio kralja, oženio se Hipodamijom i zasjeo na prijestolje. Kad je Mirtilos došao po obećanu nagradu, Pelop ga je zbog nečasna djela bacio sa stijene u more pa je po njegovu imenu cijelo područje dobilo ime Peloponez. Pelop je u čast kralja Oinomaosa koji je volio natjecanja utemeljio Olimpijske igre i postavio stup srama za sve koji nečasnim postupcima u natjecanju žele doći do pobjede…”

Kako biste vi nazvali ovu legendu?

Anton je   poslikao drevne lokacije i ljepotu prirode na ovom krasnom poluotoku.  Dodirnuli su i Egejsko i Jonsko more. Kako se ponašaju obični  ljudi, a kako turistički djelatnici na mjestima koje su obišli? Njegova zapažanja  možete pročitati u ovom interaktivnom putopisu!

Grčka 3.dio – Nafplio – gradić po mom ukusu

Please follow and like us:
Scroll to Top