Grčka – Atena, Korint, Peloponez

“Zašto baš u Grčku?
Pa da pomognemo malo ljudima. U banani su. Dužni k’o Grčka. Može se reći da Grci grcaju u dugovima. Svih naših dvadesetak godina lopovluka, mila je majka za grčki vanjski dug. Nije da brinem za njih, izvukli su se oni i iz većih teškoća, ali da će biti lako, neće. Moram priznati da mi, turisti, to ne osjetimo. Svugdje sam pitao za krizu i svi sliježu ramenima. Kao, nije to ovdje kod nas, to je u unutrašnjosti. Onda pitaš ove u unutrašnjosti, a oni kažu da je to kod ovih drugih. I tako dalje. Ludi ovi Grci, nisu ni svjesni da su u krizi…”

Anton je sa svojom suputnicom na motoru obišao čuvene Delphe koji su pred više od 1000 godina bili mjesto najvažnijeg proročišta antičke Grčke. Grci su vjerovali  da sam Apolon  progovara iz usta stare svećenice Pitije. Seljaci i svjetske vođe su joj prinosili žrtve vjerujući kako će znati odgovoriti na njihova pitanja pisana u kamenu. Delphi i danas izgledaju misteriozno.

Zašto je mladi par bježao iz Atene, da li su vidjeli Akropolu, krunsko dostignuća grčke civilizacije posvećeno božici Ateni. Jesu li ušli u slikoviti Partenon  na samom vrhu Akropole?

Kako su prelazili korintski kanal? Otkrit će nam i  ljepotu otoka Peloponeza i još mnogo detalja u nastavku putopisa iz Grčke.

PUTOPIS GRČKA II dio

Please follow and like us:

1 thought on “Grčka – Atena, Korint, Peloponez”

Comments are closed.

Scroll to Top