bukvica od vojnika

Sjeverna Koreja – mali incident

Došli smo do četvrtog, pretposljednjeg nastavka Sjeverne Koreje.  Voyager nam je za Putopise blog pisao o Iranu, Vijetnamu i posljednje Sjevernoj Koreji. Najzatvorenija država na svijetu  je,  prema njegovom mišljenju,  upravo ona. Toliko isticanje veličine, hvalisanje, vlastita superiornost u odnosu na druge, pogotovo braću južnjake, je nevjerojatna.

Sve je tamo podređeno vlasti, čak i obroci, unaprijed se zna što će se jesti, kuda će se ići, što će se obići. Što je najgore, oni biraju drugima što misle da treba prezentirati, nema samonicijative, sve je samo dril. Pojedina mjesta čak ne prezentiraju vodiči, nego vojni dužnosnici, koji su strah i trepet svima. Voyager piše da nema ni životinja, jedino skakavci i zrikavci, ni psa, ni mačke – ništa. Izvan glavnog grada, gdje ne možete sresti nekoga tko vas gleda izravno u oči,  situacija je malo povoljnija, kontakt očima ipak postoji.

Četvrtim nastavkom je opisana DMZ (demilitarizirina zona), 38. paralela – najčuvanija granica na svijetu – između Sjeverne i Južne Koreje) gdje je sa obje strane arsenal oružja?!? Kako se onda to može zvati DMZ?

Dok je mladi vojni dužnosnik držao predavanje, druga grupa posjetitelja ga je uznemirila. Koja veličina, koja prijetnja, čak izgonom iz zemlje zbog malo graje… pogledajte lika…zaledi vam se krv u žilama…što je on sve kadar učiniti za “dobrobit zemlje”?

U tom čeličnom okruženju autor se , na kratko, ali hrabro, usudio suprotstaviti diktaturi. Ostali turisti su ga izbezumljeno gledali …

O detaljima čitajte:

PUTOPIS Sjeverna Koreja 4.dio

Please follow and like us:
Scroll to Top