Arapska kuhinja – bulgur salata

bulgur
bulgur

Bulgur je namirnica koja je veoma zastupljena u arapskoj kuhinji. To je djelimično kuhana durum pšenica koja se može koristiti kao prilog jelima, kao salata ili smjesa za punjenje. Osim kus-kusa, koji redovito koristim u prehrani, ovo mi je jedna od dražih novootkrivenih namirnica. Recept sam pronašla u knjizi “Eat, Drink and Be Healthy”  u izdanju Harvard Medical School, autora Waltera C. Willlett i malo ga preradila.

Sastojci:

1/2 šalice bulgura

1/2 šalice prokuhane vode – ključale

2 žlice maslinovog ili ulja  kanole

3 česna češnjaka

1/2 šalice sjeckanog crvenog luka

1,5 čajna žlica kumina

1 čajna žlica suhog origana

2 žlice sjeckanih oraha

1/2 šalice svježeg špinata ( koristim rikulu ili matovilac)

1 konzerva crnog graha (kuham sama jednu šalicu)

2 žlice octa

sol i svježi mljeveni papar

Priprema:

I. Staviti bulgur u malu zdjelu. Preliti ga prokuhanom vodom i ostaviti stajati 20-25 minuta.

II. Zagrijati ulje na srednjoj toplini. Dodati česan i miješati jednu minutu. Dodati crveni luk i miješati 4-5′ sve dok ne postane mekan. Dodati kumin, origano i orahe, samo kratko  ih zamiješati  (45 sec). Dodati špinat i kuhati 30 sekundi

III. Promiješati dobro vilicom grah i ocat u srednjoj posudi   da se okusi prožmu. Dodati bulgur i smjesu luk –  špinat. Probaj smjesu i dodaj sol i papar po želji. Prekrij posudu i stavi u frižider na sat vremena da se rashladi.

Služiti kao predjelo ili kao prilog mesu s umakom.

U slast!

Moj junior je  pravi gurman i tako je oduševljen bulgurom i kus – kusom da stalno traži reprizu jela s njima. Subotom ili nedjeljom, kad sam slobodnija, odmah ujutro pita što će biti za objed. Mora biti nešto “zvučnog imena”, inače dobijem kritiku: “Mama,  vikend je, zar neće biti nešto novo i posebno?”

bulgur - posluzivanje
bulgur - posluzivanje

 

Please follow and like us:
Scroll to Top