Dvorac na labuđoj stijeni – Neuschwanstein

Naš glavni putopisac je opet bio na putovanju. Niz  putopisa iz  Dvoraca Bavarske počet će  dvorcem  Neuschwanstein.

“Ako ste zanesenjak, romantik, zaljubljenik u bajke, poeta s glavom u oblacima, onda ste maštali o dvorcima visokim na liticama stijene, okruženim zelenim šumama, s tornjevima gustom maglom obavijenim… Ako ste zamišljali dvorac iz najljepših snova, onda ste ga sigurno zamišljali baš ovakvim. Jer ovaj je stigao upravo iz bajke, ili bolje rečeno, ušao je ravno u pravu pravcatu bajku – o Trnoružici. Izabrao ga je nitko drugi, nego sam Walt Disney kao ideal po kojem je napravio dvorac u Hollywoodu za svoju  junakinju. Ma nije samo Trnoružica spokojno snivala svoj stogodišnji san, mnoge današnje mlade djeve bi u takvom dvorcu zaspale i čekale svog princa na bijelom konju.

Znam da pogađate – govorim o Neuschwansteinu, toj nenadmašnoj, luckastoj, presmionoj tvorevini još luđeg bavarskog kralja Ludwiga II, samozvanog ‘kralja mjeseca’…”

Nastavlja se –> Dvorac Neuschwanstein

Please follow and like us:

11 thoughts on “Dvorac na labuđoj stijeni – Neuschwanstein”

  1. @sava, nešto mi bilo žao što je dvorcu N. “odrezan” najveci toranj, pa sam za naslovnicu odabrala ovaj drugi dvorac.Meni je ova naslovnica cool. Šta ti misliš?

  2. Da, dvorac Hohenswangau je puno zgodniji za naslovnicu, to sam i ja vidjela. U njemu je Ludwig II odrastao, a nije ga stigao obnoviti. No, kako on nije glavni junak ove priče, neka bude malo na naslovnici, pa nek opet ustupi mjesto našem ljepotanu iz naslova.

  3. I meni na ovoj slici djeluje tajanstveno, kad da će sad poletjeti vile i duhovi. Kad zamišljam dvorac iz bajke onda izgleda baš ovako.

  4. Znaš na koju me priču još podsjeća – kad je od zrna graha naraslo ogromno stablo sve do dvorca? Ma koja li je to priča? Ne mogu se sjetiti.

  5. Znam tu priču, ali ne znam naslov. Ja sam davno čitala bajke. Je li dvorac bio u oblacima, baš kao i ovaj ?

  6. Našla sam među slikovnicama: Janko i čudesan grah. Mislim da sam je je znala pod nekim drugim nazivom. Dvorac je baš bio u oblacima, kao ovaj.

Comments are closed.

Scroll to Top