Dah engleske flore u Splitu

Za ljubav Splita i Londona svima je odavno poznato, a ljubav Splita i Manchestera potvrđena je na ovogodišnjem međunarodnom ‘Prazniku cvijeća’ u Podrumima Dioklecijanove palače. Sveukupni pobjednik ‘Praznika’ je florist Neil Whittaker, simpatični Englez, koji je u Splitu i lani osvajao nagrade, a ima ih priličan broj sa mnogih svjetskih cvjetnih izložbi. Godine 2007/2008 bio je proglašen svjetskim floristom godine. Njegovo prisustvo dokaz je koliko je  ova izložba priznata u širokim razmjerima.

Najveći broj bodova osvojio je za svoj ‘stol mađioničara’, prekrasnu cvjetnu čaroliju koja izlazi iz mađioničarevog šešira. Veliku pozornost je privukao i vjenčani buket, vrlo maštovita kreacija koju bi s ponosom nosila svaka mladenka na svoj najsretniji dan.

Ovogodišnja fešta cvijeća imala je naziv ‘Dalmatino povišću pritrujena’ i svi eksponati bili u tom duhu, pa se mogao vidjeti cvjetni kaić, hobotnica, tovar, ribari koji igraju briškulu na šentadi, pravi dalmatinski ‘galeb’ koji s ružom u ruci lovi strankinje, prizor iz kalete s robom koja se suši na tiramolu …

Već godinama ne propuštam ove izložbe u svibnju, uvijek odvojim par sati za laganu šetnju Dioklecijanovim podrumima i prepuštanju čaroliji mirisa i boja,  oblikovanih vještim rukama  zaljubljenika u cvijeće. Tu sam dio zanosne priče, koja me nevidljivom rukom vodi kroz tajanstvene kamene prostorije stare palače. Vjerujem da nigdje nema tako dobre kombinacije dva potpuno različita, a ujedno i vrlo srodna svijeta,  kao što su šareno cvijeće i sivi kamen, to je ovdje isprepleteno u savršenstvo sklada.

Isto mišljenje dijeli i naš glavni junak, Englez Neil, koji priču o splitskom ‘Prazniku cvijeća’ s ljubavlju prenosi svojim sugrađanima i prijateljima u Engleskoj. Obećao je doći i iduće godine, kad će biti u ulozi izlagača i jedan dio Podruma će urediti u stilu engleskog vrta.

To nikako ne smijem propustiti !

U šetnju engleskim vrtovima i ostalim zanimljivostima, vodi vas putopis London.

Please follow and like us:

8 thoughts on “Dah engleske flore u Splitu”

  1. Nekoliko puta sam pregledala galeriju, krasna je. Zanima me jesu li oni mornari napravljeni od cvijeca. A tek beba na klupi? Medena je.

  2. Ha, ha, @ana, beba je bila pola sata na klupi, igrala briškulu s mornarima. Jedva su je roditelji odvojili, pa su mornari nastavili igru na miru. Njihovo odijelo je napravljeno od bijelo-plavih ruža, detaljno sam ih pregledala. Plave su svakako bojene. Ipak, tijelo je od neke spužve, nečeg sličnog. Za vrijeme igre, gledali su TV i ‘Naše malo misto’. Beba je i to pratila.
    Na našoj slici mornari su ipak u drugoj, solo varijanti.

    @nima, izgleda da je ugljen odličan za rast gerbera. Vidiš kako su bujni 😛
    Možda predložim susjetki koja uzgaja gerbere …

  3. I ja se slažem s povratkom bebe, i to ni više ni manje već na naslovnicu !
    Žao mi je što je nisam snimila videom, da zabilježim njene kartaške vještine.

  4. Ha, ha, mogu misliti kako se beba zabavila. Roditelji su mogli mirno odgledati izložbu! Još na TV-u “Naše malo misto”. Kud ćeš bolji scenarij za tvoj video. Šteta što to nisi snimala! 🙁

Comments are closed.

Scroll to Top