Norveška srca

Jedne godine smo od našeg Norvežanina, Jana Pettera, dobili pekač vafela. Izgleda kao toster. Pitam ga: “Petter, koji recept se koristi za vafel?” On odgovara (zna hrvatski): “Nekoliko jaje, malo brašno, vode, soli , promiksaš i to staviš u pekač!” Normalno, nisam prihvatil recept “otprilike” i uhvatila odmah gosta da mi demonstrira služenje poklonom. Nije se ljutio. Uživao je poslovati po kuhinji i na svom dobrom hrvatskom (zaboravite padeže)  objašnjavajući dodatno,  sve lijepo smućkao. Onda smo malo namazali teflon ploče uljem i pekli. Poslije posuli šećerom. Bilo je dobro.

Malo mi je recept bio nedorečen, pa sam ekperimentirala: kombinirala smjesu s jabukama, bananama, a na kraju posipala smjesom cimeta i šećera. Nama je ovako puno bolje.

Gotov vafel
Gotov vafel

Sastojci (za 8 vafela):

3 jaja,

1/2 kg brašna,

3 dl mlijeka,

oko 2 dl vode,

2 kisele jabuke – oguljene i izgratane ili 2 banane (recept iz Sesame Street),

malo ulja, malo soli

Za posipanje:

Šećer sa cimetom

Priprema: Umutiti zajedno: jaja, brašno, mlijeko, malo ulja i soli. Ostaviti tijesto da odstoji (kao za palačinke) i poslije dodati izgratane jabuke i toliko vode – tako da se dobije gušća smjesa od tijesta za palačinke. Zagrijati pekač za vafele, četkicom ga nauljiti i nasuti veću palju na ploče pekača, ravnomjerno raspoređujući tijesto na sva “srca”. Svaki vafel se peče oko 5′ (kad se ugase lampice na uređaju).

Norveška srca
Norveška srca

Nakon pečenja posuti ih  šećerom i cimetom. Mogu se razdvojiti na srca i poslužiti.

Nastavlja se: …..

Jučer se vratim s posla, kad ono stigao Jan Petter iz Norveške. Baš jučer mu bio rođendan. Tako nas je sve prijatno iznenadio! Pokazala sam mu post i to je ispalo kao rođendanski poklon.

Nekad samu sebe iznenadim svojim šestim čulom. Otkud da baš ovih dana objavim norveška srca – da to bude aktualno na Peterov rođendan? Stvarno je neobično! Možda ovaj post bude imao još nastavaka?

Pekač vafela
Pekač vafela
Please follow and like us:

9 thoughts on “Norveška srca”

  1. Moja mama ima ovakav pekač, dobila ga iz Njemačke. Keksi su odlični. Odavno ima taj pekač, i još uvijek radi.
    Nekad su se ti pekači mogli kupiti samo vanka u inozemstvu, a sad ih ima i u Konzumu. Kako su se promjenila vremena.

  2. Ivona,
    Hvala na komentaru.
    U pravu si, sad ima kupiti i kod nas. Mi smo prijateljima kupili pekač Philips koji je ujedno toster, vafel i roštilj. Mogu mu se dignuti ploče.
    Sava,
    Najveći problem ovog pekača je što mu se teško ili nikako ne dižu ploče, pa ga je jako teško očistiti. Kako sam gore spomenula, postoje novije izvedbe kod kojih se dižu ploče.

  3. bi, bi, moj mišić ti je voli papati fino,:)ne jede puno, ali voli od svega probati pomalo kao i mi uostalom. Ne može ništa biti za stolom a da se njemu ne da probati,:)

  4. I meni je zanimljivo, maštovito, a svakako mora biti ukusno. Za serviranje djeci ili gostima – dušu dalo.

Comments are closed.

Scroll to Top