Kanadska krem juha od brokule

Ovaj recept mi je poslala Biljana iz Kanade, gdje se dosta koristi brokula. Pravim ga često i moji ga ukućani  veoma vole.  Počnu pristizati iz svih dijelova stana kako im zamiriše juha. Ne stiže se ohladiti, a oni već traže repete. Možda je bolje odmah raditi duplu mjeru.

juha od brokule - prije miksanja
juha od brokule - prije miksanja

Sastojci:

(za 4 osobe)

1/2kg brokule

2 dl mlijeka

8 dl vode od kuhanja brokule

sol, papar, vegeta, origano

limun

Priprema:

Brokulu dobro oprati. Odvojiti čvrsti dio (odstranite što ne valja i ako je stabljika šuplja iznutra) od cvjetova. Nasjeckati čvrsti dio i staviti u ne puno hladne, malo posoljene vode. Neka ključa 10-tak minuta. Zatim dodati cvjetove rastavljene da se lakše kuhaju. Kad ponovo proključa, neka ključa 4-5′. Sve istresti u neku zdjelu. U toj istoj teći (da se manje stvari prlja), staviti malo ulja ili maslaca (nikako masl. ulje) i jednu jušnu žlicu brašna. Miješati na srednjoj temperaturi dok brašno ne pobijeli – ne smije postati smeđe. Dodati hladnog mlijeka, malo – pomalo uz stalno miješanje dok se ne napravi gusta krema bez grudvica (ako treba skloniti s ploče). Znači, dobili ste bešamel umak. Sada dodajte vodu u kojoj se kuhala brokula. Poanta je da se brokula kuha u malo vode kako bi se sva ta voda utrošila korisno, i neka ključa. Ne smije biti previše rijetko. Dodati papar, vegete samo malo (da ne oboji previše u žuto). Dodati soli i malo origana. Kad je ključalo, koji minut skloniti s ploče i dodati svu skuhanu brokulu. Juhu usuti u multipraktik ili food processor i izmiksati. Bitno je da se sve propasira i da bude potpuno glatka krem juha.

Služiti odmah i obvezno u sredinu tanjura nakapati svježe iscijeđenog limuna.

gotova juha od brokule
gotova juha od brokule

Juha je zdrava, dekorativna i brzo se priprema. Cijeli postupak  traje oko 20′.

Please follow and like us:

12 thoughts on “Kanadska krem juha od brokule”

  1. Njam, ovo je tako dobro. Probala juhu kod same kuharice, bilo za prste/tanjur lizati. I sama sam često pravila, ne može ne uspjeti. Brokulu izuzetno cijenim, često mi je na jelovniku.

  2. Meni tvoja juha ima božanstvenu boju, nije važna nijansa. Važan je dobar okus, a u njega sam se uvjerila.

  3. Mmmm… Kako izgleda dobro i primamljivo…. Hvala i na slikama. Predivno servirano, a tek mala ali upecatljiva dekoracija!

    Sto se boje tice primijetila sam da ovisi: o odnosu stabljika/cvijet (vise stabljike svjetlija zelena, vise cvijeta tamnija zelena) te o duzini kuhanja – sto se krace kuha boja je intenzivnija. A ako se opet prekratko kuha mali, indiviualni cvjetici ostanu i poslije miksiranja netaknuti, kao zelena zrnca. Dakle boja varira, a na tvojoj slici je upravo zadovoljavajuca nijansa.

  4. Znači, dobro je ispalo i estetski. Moja potomkica je radila dekoraciju. Sama je kupila brokulu i kaže: “Može li krem juha?”
    Po običaju, nije mogla dočekati da se uslika i krene s jelom.

  5. Ovo je čisto kontinetalni recept (mlijeko, bešamel). Ja svaku juhu od povrća radim tako da sve najprije malo “pofrižim” na maslinovom ulju. Sve stavim na hladno kako se ulje ne bi previše zagrijalo. Tek kad sve povrće dobro pusti svoj sok i napravi se bujon (temeljac), dodajem vodu. Kuhano je nakon otprilike pola sata. Miksam štapnim mikserom u istoj teći. Tako je lakše, a učinak je isti.
    Ovo ću svakako isprobati. Možda mi promijeni mišljenje o brokuli.

  6. Konačno negativan komentar! Pa ne morate praviti recept, ako ne volite brokulu. Ili dodajte slanine, @spajderwumen. Moji su zavoljeli brokulu preko ovog recepta 🙂

Comments are closed.

Scroll to Top