Severinine tulumbe

Tulumbe

Sastojci:

1 šalica (2dl) mlijeka

1 šalica (2dl)  vode

1 mala (1dl) šalica  šećera

1,5 mala šalica ulja

malo soli

30 dag gl. brašna

1 prašak za pecivo

Priprema:

Staviti na vatru teću napunjenu mlijekom, vodom, uljem, šećerom i solju.  Kad ovo prokuha, dodati 30 dag brašna i prašak za pecivo. Malo ukuhati i skinuti s vatre. U mlako tijesto staviti 4 jaja (lagano umiješati jedno po jedno koristeći spiralne miješalice miksera).

Zaljev:

4 velike šalice šećera

3  velike šalice vode

Ovo treba samo provriti, zatim ohladiti. Tko voli, može staviti kriške limuna.

Tulumbe se prže u dosta vrelog ulja, a izrađuju  posebnim “pumpom”. Moraju plivati u ulju. (Same se okreću ako je dovoljno ulja). Vaditi ih šupljom žlicom da okapa ulje i stavljati vrele  u hladan zaljev. Poslije 1h vaditi i slagati u neku posudu. Preliti ostatkom zaljeva.

Please follow and like us:

5 thoughts on “Severinine tulumbe”

  1. Ovaj recept svima toplo preporučam, jer sam ga provjerila i uživala u sočnim tulumbama. Nažalost nemam pumpu, ali okus će biti isti ako se formiraju običnom kašikom. Nadam se da ću uskoro imati priliku opet ih kušati kod vrsne kuharice.

  2. Hvala, Sla. Ovaj kolač je malo presladak za moj ukus, ali kako ga ukućani obožavaju, napravim ga povremeno.
    Nažalost, pravila sam ga najdražem kućnom prijatelju mojih roditelja, koji me liječio otkad sam se rodila, a više ga nema.

  3. Nekad sam imala pumpu i pravila tulumbe, ali sam imala problem: nekad bi se pri pečenju izgubili oni kanalići (prugice) koji su karakteristični za tulumbe. One bi se samo kompletne napuhale i postale ravne. Ne znam u čemu je bio problem.

  4. Dada,
    U pumpi imam više uzoraka za tulumbe, odaberem onaj s najviše kanalića, a najtanjim prolazom tijesta. I meni su se neki uzorci više sviđali, ali tulumbe nisu izlazile lijepog oblika

  5. Eh, da su mi sad barem 2 tulumbe ! Nedavno sam ih degustirao i ne znam kako sam propustio taj slasni okus ovolike godine života. Njam, njam …

Comments are closed.

Scroll to Top