Amsterdam – najliberalniji grad

Ako gledate ovu sliku, možda pomislite kako je snimljena negdje u Aziji – kuća koja plovi. Ali moram vas iznenaditi – ovo je u Europi, Nizozemskoj, u Amsterdamu.

I ovo je brod
I ovo je brod

Toliko toga sam čula i čitala o Amsterdamu i samo sam čekala tko će od autora ovog bloga “prijaviti” da je tamo bio i opisati svoje impresije. Putovanje je iz 1990., ali patina s njega mu daje posebnu draž. Kad opisuje nešto što se dogodilo davno prije, putopisac uz pomoć slika uspije “dozvati” dojmove iz memorije i danima slaže kockice dok ne uobliči priču. Razumljivo je kako nema digitalnih slika. Ove su slike izvučene iz albuma.

Kad sam pitala autora što bi odabrao od glazbe uz Amsterdam, kao iz topa je odgovorio: grupu Focus i pjesmu Hocus Pocus. Pjesma mi je poznata i draga.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=MWIRjsmmfjk&hl=en_US&fs=1&]

Slučajno sam pronašla nešto neobično. Prošlo ljeto je Jan Akkerman (gitarist grupe Focus) bio gost Vlatku Stefanovskom i njegovom triu, svirali su skupa po Hrvatskoj. Kao veliki fan grupe Leb i sol, te samog Stefanovskog, koji je pravi virtuoz na gitari i jedan od najboljih svjetskih gitarista, uživala sam u posebnoj izvedbi ovih vrsnih glazbenika gore navedene pjesme u Osijeku:

http://www.osijek031.com/video/vlatko-stefanovski-trio-jan-akkerman-osijek/hocus-pocus-video_49af4a523.html

(video materijal preuzet s www.osijek031.com)

A sad, kad ste poslušali i pogledali ponuđene pjesme, bacite se na čitanje najliberalnijeg grada u Europi: Amsterdama.

Please follow and like us:
Scroll to Top