Kukulcan za ekvinocija

1. Zakošene stranice sjevernih stepenica u podnožju piramide završavaju skulpturama pernate zmije – Kukulcana. Oblik piramide, glave i stranice na proljetni i jesenji ekvinocij daju poseban efekt.  Prilikom izlaska i zalaska, sunce baca cik-cak sjenu terasa na stranice stepenica, što sugerira izgled geometrijskog uzorka na koži nekih zmija. Sjena se polako miče zbog kretanja sunca, tako da izgleda kao da Kukulcan polako vijuga niz piramidu. Pogledajte kako to uživo izgleda ovdje:

 

(Iz putopisa Chichen Itza – 7. svjetsko čudo)

2. A sad  jedan potpuno drugi Equinoxe, koji smo Sam i ja  slušali, diveći se Jean Michel Jarru. Možda je nekima poznatiji njegov otac, Oscarom ovjenčan, filmski skladatelj Maurice Jarr (preminuo ove godine u ožujku), a autor čuvene Larine pjesme iz filma Dr. Zhivago ili glazbe u filmovima Svjedok, Fatalna privlačnost, Duh i mnogim drugim.

Pronašla sam suvremeniji video,  s likovima iz crtića. Potomci su bili oduševljeni.

3. I treći Ekvinocijo kao  djelo Iva Vojnovića, za ljubitelje književnosti ili kazališta. Prošlog ljeta gledala sam na Dubrovačkim ljetnim igrama sjajnu dramsku izvedbu  ove tragedije na otoku Lokrumu, s odličnim Franom Perišinom i Doris Kukuljicom u glavnim ulogama. Četiri godine za redom, Ekvonicijo je proglašavan najboljom kazališnom predstavom sezone u Hrvatskoj.

Please follow and like us:
Scroll to Top