Preciznost majanskog kalendara

” Piramida je puna simbolizma baziranog na zadivljujuće preciznom majanskom kalendaru. 4 stepeništa sa svake strane imaju po 91 stepenicu, sto čini 364. Dodajte tomu zbroju platformu i dobija se 365! Piramida je na 9 nivoa, tako da na obje strane stepeništa ima ukupno 18 terasa – broj mjeseci u majanskom kalendaru! Na prednjoj strani terasa nalaze se 52 panela koji prezentiraju 52-godišnji ciklus kad se solarni i religiozni kalendar poklapaju. Zakošene stranice sjevernih stepenica u podnožju završavaju skulpturama pernate zmije – Kukulcana. Oblik piramide, glave i stranice na proljetni i jesenji ekvinocij daju poseban efekt.  Prilikom izlaska i zalaska, sunce baca cik-cak sjenu terasa na stranice stepenica, što sugerira izgled geometrijskog uzorka na koži nekih zmija. Sjena se polako miče zbog kretanja sunca, tako da izgleda kao da Kukulkan polako vijuga niz piramidu.”

(dio iz putopisa Chichen Itza)

“Sav taj simbolizam “ugrađen” u piramidu, a baziran na majanskom kalendaru je fascinantan. U prilog tome i sljedeće znanstvene činjenice:
Kao najprecizniji sat na svijetu koristi se atomski sat, izumljen 1955. Međunarodni Sistem Jedinica (SI) je 1967. postavio sljedeću definiciju jedne sekunde kao važeći standard, a baziran na atomskom satu: sekunda je trajanje od 9,192,631,770 ciklusa zračenja koji odgovaraju odnosu izmedju 2 energetska nivoa atoma caesium-133. Zašto ovo navodim? Pa, bazirano na NASA istrazivanju, majanski kalendar se poklapa sa atomskim preciznošću od 0.00000001. Za razliku od svjetski priznatog kalendara koji svaku 4. godinu treba malo usklađivanje da bude točan, majanski kalendar to isto radi samo jednom u ciklusu od 180,000 godina.”

Ovo sam sinoć dobila kao komentar na putopis Chichen Itza-u. Zahvaljujem korisniku, koji se predstavio kao 2012.

KMM

Please follow and like us:
Scroll to Top